Štrajkovi zaustavljaju francuske rafinerije

Štrajkovi zaustavljaju francuske rafinerije

Štrajkovi u francuskoj energetskoj kompaniji TotalEnergies traju sedmi dan, poremećujući ionako opterećene snabdevanje energijom i mogu se nastaviti, rekao je predstavnik sindikata CGT Rojtersu u ponedeljak.

Isporuka naftnih derivata i prerada zaustavljeni su širom Francuske nakon što su četiri lokacije kompanije TotalEnergies, ​​uključujući rafineriju Gonfreville sa 240.000 barela dnevno u Normandiji, pogođene štrajkovima.

Dok sindikat tek treba da odluči da li će nastaviti štrajk u Gonfrevilu, objekti u La Medeu, Fejzinu i Obali Opal ostaju zaustavljeni, rekao je sindikalni delegat Opšte konfederacije rada (CGT) Thierri Dufresne.

„Prerada je pogođena, osim u Dongesu, koji radi normalno“, rekao je on.

Štrajk, koji sprečava rafinisane proizvode da napuste lokacije TotalEnergies-a i jedno od njegovih skladišta goriva, deo je multisektorske akcije širom zemlje. Pogođeni inflacijom bez presedana, rastućim troškovima života i ljuti zbog planirane penzione reforme, koja uključuje povećanje starosne granice za odlazak u penziju, radnici energetskog sektora traže veće plate.

Prema procenama stručnjaka, sadašnji štrajkovi su već poremetili više od 60 odsto kapaciteta prerade, odnosno 740.000 barela dnevno, i mogli bi još više da utiču na francuski energetski sektor. TotalEnergies tvrdi da gašenja neće izazvati nestašicu goriva, zbog dovoljnih zaliha. Međutim, najveći proizvođač šećera u zemlji, Tereos, rekao je prošle nedelje da je morao da uspori proizvodnju nakon što nije uspeo da primi dizel gorivo iz rafinerije.

Štrajkovi su takođe pogodili dve fabrike nafte i petrohemije kompanije Ekkon Mobile, primoravajući kompaniju da smanji isporuke rafinisanih proizvoda kupcima na skoro dve nedelje.