Iran kaže da je lansirao probni „tegljač“ u suborbitalni svemir

Iran kaže da je lansirao probni „tegljač“ u suborbitalni svemir

TEHERAN – Iranski državni mediji saopštili su u utorak da je vlada pokrenula svemirski tegljač koji može da pomera satelite između orbita, prenosi AP.

Državna televizija je saopštila da je testnu letelicu Saman izgradio američki centar za svemirska istraživanja, a da je lansiralo Ministarstvo odbrane u ponedeljak.

Hasan Salarieh, šef svemirske agencije Islamske Republike, rekao je državnoj televiziji da se zvaničnici „nadaju da će koristiti i testirati glavni tegljač u bliskoj budućnosti“. Iran je predstavio letelicu 2017. Svemirski tegljač može da prebaci satelit iz jedne orbite u drugu.

Iran već dugo sprovodi svemirski program govoreći da je usmeren u miroljubive svrhe. Zemlja ima i civilni i vojni svemirski program, za koji se SAD plaše da bi mogao da se iskoristi za unapređenje svog programa balističkih raketa.

Teheran je u junu lansirao raketu na čvrsto gorivo u svemir, a u avgustu je ruska raketa uspešno lansirala iranski satelit Khaiiam u orbitu. Ime je dobio po Omaru Hajamu, persijskom naučniku koji je živeo u 11. i 12. veku.

Međutim, Iran je doživeo niz nesreća i neuspešnih lansiranja satelita poslednjih godina

Iranska paravojna Revolucionarna garda je u aprilu 2020. otkrila sopstveni tajni svemirski program uspešnim lansiranjem satelita u orbitu. Garda upravlja sopstvenom vojnom infrastrukturom paralelno sa redovnim oružanim snagama Irana.