Austrija: Ne može biti neutralnosti u brutalnom ratu

Austrija: Ne može biti neutralnosti u brutalnom ratu

Austrijski vicekancelar Verner Kogler pozvao je poslanike austrijskog parlamenta da se ujedine, poručivši da se ne može biti neutralan u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine, prenelo je izdanje Kurier, piše „Evropska istina“.

Kogler je govorio na sastanku Nacionalnog saveta koji je koalicija sazvala u ponedeljak popodne, pozivajući na jedinstvo o sankcijama Rusiji i merama protiv inflacije.

Kogler je naglasio da je s obzirom na „monstruozni agresorski rat“ Rusije na evropskom tlu nemoguće neutralno stajati po strani.

„Oni koji ne rade ništa su saučesnici u masovnim ubistvima, silovanjima i kidnapovanju. Ne može biti neutralnosti“, rekao je Kogler.

Prema njegovim rečima, sankcije protiv Ruske Federacije će funkcionisati, ali je potrebna istrajnost. Ključ za ovo je tranzicija zelene energije koja će takođe obezbediti veću energetsku sigurnost.

Kogler je izrazio uverenje da će ruski predsednik Vladimir Putin koristiti zalihe gasa kao oružje i bez sankcija.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron je na zasedanju Generalne skupštine UN izjavio da su zemlje koje odbijaju da stanu na stranu Ukrajine u ratu protiv Rusije „saučesnici” novog ruskog imperijalizma.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je sve zemlje koje su ponudile svoje usluge u posredovanju Kijeva i Moskve da „zaustave ovu igru“ i nedvosmisleno podrže Ukrajinu.