Šef NATO-a objašnjava zašto Rusija ne smije da pobjedi u Ukrajini

Šef NATO-a objašnjava zašto Rusija ne smije da pobjedi u Ukrajini

SAD treba da nastave da podržavaju Ukrajinu jer bi ruska pobjeda u sukobu osnažila Kinu, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Pobjednička Rusija bi „bila loša za sve nas u Evropi i Severnoj Americi, u celom NATO-u, jer će to poslati poruku autoritarnim liderima – ne samo Putinu, već i Kini – da upotrebom brutalne vojne sile, oni mogu da ostvare svoje ciljeve“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Politiko, čiji su dijelovi objavljeni u petak.

„[Važno] je da savjeznici u NATO-u stoje zajedno i da se pozabave posledicama uspona Kine – i da se složimo, i upravo to radimo“, istakao je on, govoreći o tome da je Peking označen kao „izazov ” bloku u leto.

Saopštenje dolazi nakon srednjoročnih izbora u SAD 8. novembra, na kojima se očekuje da će republikanci ostvariti značajan napredak i povratiti kontrolu nad najmanje jednim domom Kongresa. Dok su demokrate ujedinjene u podršci Ukrajini, mnogi republikanci, uključujući lidera manjine u Predstavničkom domu Kevina Makartija, nedavno su nagovestili da bi priliv pomoći Kijevu mogao značajno da se smanji ili čak potpuno zaustavi nakon glasanja.

Međutim, šef NATO-a je rekao da je uveren da će „i nakon srednjih mandata i dalje postojati jasna većina u Kongresu – u Domu i u Senatu – za nastavak značajne podrške Ukrajini“.

Pomoć Vašingtona Kijevu mora da se zadrži „delimično zato što će, ako [ruski predsednik Vladimir] Putin pobedi u Ukrajini, to biti katastrofa za Ukrajince“, dodao je on.

Prema Stoltenbergu, kontinuirano vojno prisustvo SAD, a takođe i Kanade u Evropi, bilo je, sveukupno, „od suštinskog značaja za snagu i kredibilitet te transatlantske veze“.

SAD su bile najsnažnija podrška Ukrajine od izbijanja njenog sukoba sa Rusijom krajem februara, obezbeđujući Kijevu oružje, sredstva i obaveštajne podatke. Vašington je već pružio više od 17 milijardi dolara vojne pomoći vladi Zelenskog – mnogo više nego što su evropske zemlje zajednički obavezale. Isporuke američkog naoružanja uključivale su sofisticirani hardver kao što su HIMARS višecevni bacači raketa, haubice M777 i borbene bespilotne letelice.

Moskva je dosledno kritikovala zapadnu pomoć Kijevu, rekavši da ona samo produžava borbe i povećava rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.