Muškarac uhapšen u napadu na muža Nensi Pelosi suočava se sa optužbama

Muškarac uhapšen u napadu na muža Nensi Pelosi suočava se sa optužbama

Čovek koji je čekićem udario muža predsjednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi po glavi, vičući: „Gde je Nensi?“, optužen je za pokušaj ubistva i druga krivična dela dan nakon nasilnog razbijanja. u kući para u San Francisku.

Policija je prvobitno odbila da ponudi motiv za napad u petak na Pola Pelosija (82), koji je prema kancelariji njegove supruge podvrgnut operaciji zbog preloma lobanje i povreda desne ruke i šaka, iako lekari očekuju potpuni oporavak.

Ali napad je podstakao strahove o političkom nasilju manje od dvije nedjelje uoči međuizbora 8. novembra koji će odlučiti o kontroli nad Predstavničkim domom i Senatom, usred najoštrije i najpolarizovanije političke klime u SAD poslednjih decenija.

I sama 82-godišnja predsjednica Predstavničkog doma, demokrata koja je druga u ustavnoj liniji sukcesije na mestu predsednika SAD, bila je u Vašingtonu sa svojim zaštitnim detaljima u vreme napada.

Odletela je u San Francisko da bude sa svojim mužem.

Policija je identifikovala čoveka kojeg su policajci koji su intervenisali u napadu uhapsili na licu mesta kao Davida Depapea (42). I on je prebačen u bolnicu u San Francisku.

Online šerifova evidencija pokazuje da mu je određen pritvor zbog sumnje za pokušaj ubistva, napad smrtonosnim oružjem, zlostavljanje starijih osoba, oštećenje, provalu i nekoliko drugih krivičnih dela. Očekivalo se da će kancelarija okružnog tužioca San Franciska podneti formalne optužbe.

Šef policije San Franciska Vilijam Skot rekao je na brifingu u petak uveče da policijski detektivi, uz pomoć agenata FBI, tek treba da utvrde šta je izazvalo invaziju na kuću, ali je rekao: „Znamo da ovo nije bio slučajan čin“.

U saopštenju portparola Nensi Pelosi, Dru Hamil, navodi se da je Pelosinog muža napao „napadač koji je delovao silom i pretio mu život dok je zahtevao da se vidi sa govornicom“.

Uljez je viknuo: „Gde je Nensi?“ pre napada, prema osobi koja je obaveštena o incidentu, ali koja je razgovarala sa Rojtersom pod uslovom da ostane anonimna.

U potrazi za motivom, pažnja se okrenula na očigledan internet profil osumnjičenog.

U nedavnim objavama na nekoliko veb-sajtova, korisnik interneta po imenu „Daviddepape“ izrazio je podršku bivšem predsedniku Donaldu Trampu i prihvatio teoriju zavere nalik kultu KAnon. Objave su uključivale reference na „satanističku pedofiliju“, antisemitske forme i kritiku žena, transrodnih osoba i cenzuru tehnoloških kompanija.

Starije poruke su promovisale kvarcne kristale i narukvice od konoplje. Rojters nije mogao da potvrdi da je postove kreirao čovek uhapšen u petak.

San Francisco Chronicle je objavio fotografiju muškarca kojeg je identifikovao kao Depapea koji pleše na venčanju dvoje nudističkih aktivista 2013. u San Francisku, iako je bio odeven. Depape, tada proizvođač nakita od konoplje koji je živeo sa parom u Berkliju, bio je kum, piše list.

Skot je rekao da je uljez nasilno ušao u trospratnu gradsku kuću Pelosis od crvene cigle kroz zadnja vrata. Fotografije iz vazduha pokazuju razbijeno staklo na zadnjem delu kuće u bogatom gradskom naselju Pacifik Hajts.

Šef je rekao da je policija poslata na „proveru dobrobiti prioriteta A“ oko 2:30 ujutro na osnovu pomalo zagonetnog hitnog poziva 911 iz rezidencije. Druge novinske kuće javile su da je poziv uputio Pol Pelosi.

Skot je pripisala zasluge operaterki 911 što je iskoristila svoje iskustvo i intuiciju da „shvati da je u ovom incidentu bilo više od onoga što joj je pozivalac rekao“, pa je ona uputila poziv sa većim prioritetom od uobičajenog. Skot je njenu odluku nazvao „spasonosnom“.

Prema Skotu, policija koja je stigla na mesto događaja videla je kroz ulazna vrata Depepa i Pelosi kako se bore oko čekića. Dok su policajci vikali na obojicu da ispuste alat, Depape je povukao čekić i viđen je kako bar jednom udara Pelosi, rekao je šef.

Policajci su se potom uhvatili u koštac, razoružali i uhapsili Depapea i obojicu odveli u bolnicu, rekao je Skot.

Incident se dogodio dan nakon što je policija Njujorka upozorila da bi ekstremisti mogli da gađaju političare, političke događaje i birališta uoči međuizbora.

Kapitolska policija SAD saopštila je da je istražila 9.625 pretnji poslanicima obe stranke u 2021. godini, što je skoro trostruko povećanje u odnosu na 2017.

Kao demokratski lider u Vašingtonu i dugogodišnji predstavnik jednog od najliberalnijih američkih gradova, Nensi Pelosi je česta meta republikanskih kritika.

Njena kancelarija je opljačkana tokom napada na Kapitol SAD 6. januara 2021. od strane pristalica republikanskog tadašnjeg predsednika Trampa, od kojih su neki lovili nju tokom napada.

U januaru 2021. njen dom je vandalizovan sa grafitima na kojima je pisalo „Otkaži kiriju“ i „Hoćemo sve“ na kući i svinjskom glavom ostavljenom ispred garaže, prenose mediji.

Dom republikanskog lidera u Senatu Miča Mekonela takođe je vandalizovan u to vreme.

Mekonel je rekao da je „užasnut i zgrožen“ nasiljem u petak, a lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Makarti rekao je da je došao do Nensi Pelosi.

Ali jedna od najsnažnijih reakcija došla je od američkog predstavnika Adama Kinzingera, jednog od dvojice republikanaca u panelu Predstavničkog doma koji istražuje napad 6. januara, koji je osudio porast zapaljive retorike koja ocrnjuje političke protivnike i promoviše laži o prevari birača.

„Kada ubedite ljude da političari nameštaju izbore, piju krv bebama itd, dobićete nasilje. Ovo se mora odbaciti“, napisao je on na Tviteru.

Govoreći na predizbornom događaju u Pensilvaniji, predsjednik Džo Bajden rekao je okupljenima: „Dosta je bilo“.

„Svaka osoba dobre savjesti treba jasno i nedvosmisleno da se suprotstavi nasilju u našoj politici, bez obzira na to kakva je vaša politika“, rekao je Bajden.