Tehnološka firma Aurora razmišlja o prodaji Apple-u ili Microsoft-u – Bloomberg Nevs

Tehnološka firma Aurora razmišlja o prodaji Apple-u ili Microsoft-u – Bloomberg Nevs

Izvršni direktor Aurora Innovation Inc (AUR.O) Kris Urmson nedavno je izneo nekoliko opcija za samovozeću tehnološku firmu za borbu protiv izazovnih tržišnih uslova, uključujući moguću prodaju Apple Inc (AAPL.O) ili Microsoft Corp. (MSFT.O), izvestio je u petak Bloomberg Nevs.

Mnogi startupi koji se bave električnim vozilima i samostalnom vožnjom koji su lako prikupili gotovinu putem IPO-a i spajanja sa firmama za blanko čekove tokom procvata tržišta sada se bore da lansiraju vozila i brzo sagorevaju novac usred sumorne ekonomije i lanca snabdevanja.

Rojters je 2020. izvestio da Apple ide napred sa svojom tehnologijom samovozećih automobila i da je ciljao 2024. da proizvede putničko vozilo koje bi moglo da uključuje sopstvenu revolucionarnu tehnologiju baterija.

Majkrosoft je, s druge strane, investirao u Cruise, proizvođača samovozećih automobila sa sedištem u San Francisku, čija je vrijednost procenjena na 30 milijardi dolara i koja smatra General Motors Co (GM.N) kao većinski deoničar.

Urmson, koji je suosnivač Aurore nakon što je pokrenuo projekat samovozećih automobila vlasnika kompanije Google Alphabet Inc (GOOGL.O), takođe je predložio mere uključujući smanjenje troškova, preuzimanje kompanije u privatno vlasništvo i izdvajanje ili prodaju imovine, navodi se u izveštaju, citirajući interni memorandum . (https://bloom.bg/3ReFDgP)

Aurora je odbila da komentariše.

Akcije kompanije su u petak porasle za 15%, ali su ove godine izgubile skoro 80%, u znaku njenih borbi od izlaska na berzu krajem prošle godine sa firmom za blanko čekove. Ima tržišnu kapitalizaciju od oko 2,4 milijarde dolara.

Prošlog meseca, Aurora je rekla da će odložiti isporuku svojih skalabilnih autonomnih teretnih kamiona za godinu dana do prve polovine 2024. godine, navodeći kao razlog ograničenja u snabdevanju.

Druge opcije koje je Urmson predložio u memorandumu bile su kupovina kompanija u sektoru sa 150 do 300 miliona dolara gotovine, kao i zamrzavanje zapošljavanja i otpuštanja zaposlenih, navodi se u izvještaju Bloomberga.