Izvršni direktor Silikonske doline osuđen za slučaj prevare u vezi sa virusom COVID-19

Izvršni direktor Silikonske doline osuđen za slučaj prevare u vezi sa virusom COVID-19

Izvršni direktor Silikonske doline za koga su tužioci rekli da je lagao investitore o pronalasku tehnologije koja je testirala alergije i COVID-19 koristeći samo nekoliko kapi krvi i naplaćivala do 10.000 dolara po alergijskom testu, proglašen je krivim za prevaru u zdravstvu, vlasti su saopštile u petak.

Savjezna porota u četvrtak je osudila Marka Šenu iz Los Altosa u Kaliforniji za davanje mita lekarima i prevaru vlade nakon što je njegova kompanija naplatila Medicare-u 77 miliona dolara za lažne testove na koronavirus i alergije, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Šena (59) je tvrdio da njegova kompanija Arraiit Corporation sa sjedištem u Sanivejlu u Kaliforniji ima jedinu laboratoriju na svetu koja je nudila „revolucionarnu tehnologiju mikromreža“ koja joj je omogućila da testira na alergije i koronavirus sa istim kompletom za testiranje prstiju, kažu tužioci. Rekao je Aleksandra Blok, advokat koji zastupa Šenu, da nije odmah uzvratila telefonskom porukom u petak tražeći komentar.

Slučaj protiv Šene deli sličnosti sa istaknutijom pravnom sagom oko bivše zvezde Silikonske doline Elizabet Holms, koja je napustila Univerzitet Stanford 2003. da bi osnovala kompaniju pod nazivom Theranos za koju je obećala da će revolucionisati zdravstvenu zaštitu tehnologijom koja može da skenira stotine bolesti i druga pitanja sa samo nekoliko kapi krvi.

Kao izvršni direktor Theranosa, Holmes je prikupio skoro milijardu dolara od uspešnih poslovnih lidera kao što su osnivač Oracle-a Lari Elison i medijski mogul Rupert Mardok. Holms, koji sada ima 38, osuđen je po četiri krivična dela za prevaru investitora u januaru nakon skoro četvoromjesečnog suđenja u istoj sudnici u San Hozeu u Kaliforniji u kojoj je održano Šenino suđenje.

Holms se suočava sa do 20 godina zatvora na njenoj presudi 17. oktobra.

Dva slučaja su se nakratko ukrstila u četvrtak ujutro kada je porota koja je raspravljala na Šeninom suđenju poslala tri pitanja sudiji, što je izazvalo jednosatno odlaganje saslušanja o Holmesovom neuspešnom pokušaju da poništi osudu porote za nju.

Tužioci su rekli da je nakon što je Arraiitov posao testiranja na alergije opao 2020. godine usred pandemije, Šena je lažno objavio da je njegova kompanija imala test na COVID-19 na osnovu svoje tehnologije za testiranje krvi pre nego što ga je čak i razvila. Nakon što ga je njegova kompanija predala Upravi za hranu i lekove, on nije otkrio da je FDA zaključila da test nije dovoljno tačan da bi bio odobren za upotrebu u hitnim slučajevima, rekli su tužioci.

„Schena je organizovao lažnu marketinšku šemu koja je lažno tvrdila da su dr Entoni Fauči i drugi istaknuti vladini zvaničnici naložili istovremeno testiranje na COVID-19 i alergije i zahtevali da pacijenti koji primaju Arraiit COVID-19 test takođe budu testirani na alergije, “ Rekli su.

Prema sudskim dokumentima, cijena akcija Arraiita se više nego udvostručila do sredine marta 2020, čak i kada je berza padala.

Šena takođe nije uspeo da objavi finansijska obelodanjivanja kompanije Arraiit koja je zahtevala SEC i sakrila je da je Arraiit na ivici bankrota, rekli su tužioci. Slučaj protiv njega bio je prvo krivično gonjenje za prevaru sa hartijama od vrijednosti u vezi sa pandemijom COVID-19, rekli su oni.

Pre pandemije, od 2018. do februara 2020. godine, Šena i drugi zaposleni su plaćali mito regrutatorima i lekarima kako bi sproveli skrining test alergije za 120 alergena, od insekata koji ubode do alergena u hrani, na svakom pacijentu, bilo da su potrebni ili ne, saopštile su vlasti.

„Arait je naplatio više po pacijentu Medicare-u za testiranje na alergije na krvi nego bilo koja druga laboratorija u Sjedinjenim Državama i nekim komercijalnim osiguravačima je naplatila preko 10.000 dolara po testu“, rekli su.

Šena je osuđen po jednoj tački za zaveru da se počini prevaru u zdravstvu i zaveru da se počini žičanu prevaru, dve tačke za prevaru u zdravstvu, jednu tačku za zaveru radi plaćanja mita, dve tačke za isplatu mita i tri tačke za prevaru sa hartijama od vrijednosti.

Na izricanju presude od 30. januara preti mu do 20 godina zatvora.