EU traži gornju granicu cijene ruskog gasa

EU traži gornju granicu cijene ruskog gasa

EU je potrebna gornja granica cena za uvoz ruskog gasa iz gasovoda, objavila je u petak predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, prenosi Rojters.

„Čvrsto verujem da je sada vreme za ograničenje cijene ruskog gasa za Evropu“, rekla je ona novinarima na marginama sastanka njemačkih konzervativnih poslanika u gradu Murnau.

Šefica EU insistira da bi ta mjera sprečila, kako je nazvala, pokušaje ruskog predsjednika Vladimira Putina da manipuliše evropskim energetskim tržištem.

Očekuje se da će ministri energetike EU o ovom pitanju razgovarati na vanrednom sastanku 9. septembra.

U međuvremenu, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je u petak da u slučaju uvođenja takve granice cijene, zemlje EU neće dobiti ruski gas. „Biće kao sa naftom. U Evropi neće biti ruskog gasa“, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Njegovi komentari se odnose na plan za ograničavanje cena ruske nafte o kojem trenutno raspravljaju zemlje Grupe sedam (G7). Moskva je već upozorila da će uvjesti embargo na zemlje koje podržavaju ograničenje cijena na izvoz sirove nafte koje je predložio Vašington.