Radnici hitne pomoći štrajkuju, što dodatno ometa zdravstvenu službu u Britaniji

Radnici hitne pomoći štrajkuju, što dodatno ometa zdravstvenu službu u Britaniji

Više od 10.000 radnika hitne pomoći širom Engleske i Velsa glasalo je za štrajk u sporu oko plata i uslova, saopštio je u srijedu sindikat GMB.

Britanska državna zdravstvena služba (NHS) spremna je za talas industrijskih akcija bez presedana ove zime, sa do 100.000 medicinskih sestara koje će stupiti u štrajk 15. i 20. decembra po prvi put u 100-godišnjoj istoriji svog sindikata.

„Niko u NHS-u ne pristupa štrajku olako, danas pokazuje koliko su očajni“, rekla je nacionalna sekretarka GMB Rejčel Harison.

„Ovde se radi koliko o nesigurnom broju osoblja i bezbjednosti pacijenata, toliko i o platama… Nešto se mora promjeniti ili će služba kakvu poznajemo propasti.“

Sindikat je rekao da će se sastati u narednim danima kako bi razgovarali o potencijalnim datumima štrajka pre Božića.

NHS, koji pruža besplatnu zdravstvenu zaštitu na mestu upotrebe od 1948. godine, bavi se rekordnim brojem pacijenata na listama čekanja za bolničko lečenje zbog pandemije COVID-19 i kadrovske krize koja je ostavila hiljade slobodnih radnih mjesta.

Odeljenja za nesreće i hitne slučajeve su takođe pod pritiskom, a vozila hitne pomoći često se suočavaju sa dugim čekanjima da prebace pacijente u bolnice.

Hiljade zdravstvenih radnika, uključujući operatere i bolničare, koje predstavlja sindikat Unison, takođe će preduzeti industrijske akcije nakon što glasaju za štrajk.

U odgovoru na Unisonovu najavu, britanski ministar zdravlja i socijalne zaštite Stiv Barkli rekao je da žali što će neko osoblje NHS-a preduzeti industrijske akcije dok se zemlja približava „izazovnoj zimi“.

„Naš prioritet je da pacijenti budu bezbedni tokom bilo kakvih štrajkova, a NHS je pokušao i testirao planove da smanji poremećaje i obezbjedi da hitne službe nastave da rade“, rekao je Barkli u saopštenju.