Jedna osoba povrijeđena u maloj eksploziji u ukrajinskoj ambasadi u Madridu

Jedna osoba povrijeđena u maloj eksploziji u ukrajinskoj ambasadi u Madridu

Španska policija istražuje izveštaje o maloj eksploziji u ukrajinskoj ambasadi u Madridu u srijedu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U izjavi za medije, ministarstvo je saopštilo da je policiji rečeno da je zaposleni u ambasadi lakše povređen dok je držao pismo.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleh Nikolenko rekao je da je ambasada u Madridu primila koverat u sklopu dostave pošte.

„Tokom provere, koverat je eksplodirao u rukama menadžera ambasade“, rekao je Nikolenko za Asošijeted pres. „Menadžer je zadobio lakše povrede, hospitalizovan je i pruža mu se neophodna medicinska pomoć. Njegov život nije u opasnosti.”

Ostalo osoblje ambasade nije povređeno, rekao je on.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba brzo je naredio jačanje bezbednosti svih ukrajinskih ambasada. On je takođe zatražio od španskog kolege da preduzme hitne mere za istragu napada.

„Ko god da stoji iza insceniranja ove eksplozije, neće uspeti da uplaši ukrajinske diplomate ili zaustave njihove svakodnevne napore da ojačaju Ukrajinu i suprotstave se ruskoj agresiji“, rekao je Nikolenko.

Ministarstvo je saopštilo da je radnik otišao u zdravstveni centar bez pomoći. Španska nacionalna televizija je saopštila da je kasnije pušten.

U Nacionalnoj policiji su za AP rekli da su primili poziv iz ukrajinske ambasade u 13.20 časova. da je pismo izgorelo dok je njime rukovao zaposleni.

Nacionalna policija rasporedila je službenike u ambasadu, postavila perimetar oko tog područja, a njen TEDAKS bombaški tim je radio na lokaciji, koja se nalazi u severoistočnom delu Madrida.

Španska državna novinska agencija Efe citirala je neidentifikovane policijske izvore koji su rekli da pismo sadrži eksploziv domaće proizvodnje i da je bilo naslovljeno na ambasadora, ali da ga je otvorio čuvar u bašti ambasade.