Italija pokušava da spase rafineriju Lukoil, moguća je direktna podrška

Italija pokušava da spase rafineriju Lukoil, moguća je direktna podrška

Italijanska vlada sarađuje sa bankama na deblokiranju finansiranja Lukoilove rafinerije nafte na Siciliji, a takođe razmatra direktnu državnu intervenciju kako bi fabrika ruskog energetskog giganta ostala u funkciji.

To je izjavio ministar industrije Adolfo Urso, piše „Evropa pravda” pozivajući se na Rojters.

Fabrika ISAB-a u južnoj Italiji mogla bi da se zatvori zbog evropskog embarga na pomorsku isporuku ruske nafte, koji stupa na snagu 5. decembra. ISAB je bio primoran da se oslanja isključivo na rusku naftu nakon što su banke prestale da je finansiraju i daju garancije potrebne za kupovinu nafte od drugih zemalja.

Vlada premijera Đorđa Malonija želi da spase rafineriju, koja čini petinu italijanskog kapaciteta za preradu nafte i zapošljava oko 1.000 radnika u ekonomski nepovoljnom području.

Obraćajući se novinarima u parlamentu, Urso je rekao da vlada više ne razmatra privremenu dozvolu Evropske unije.

„Dvije opcije su još uvek na stolu“, dodao je on, misleći na napore vlade da obezbjedi bankarsko finansiranje za ISAB ili moguću direktnu podršku vlade.

Banke kreditori ISAB-a oprezne su u pogledu saradnje sa ruskom kompanijom, jer je Lukoil podložan međunarodnim sankcijama u SAD, ali ne i u Evropi.

Tri izvora bliska ovoj stvari izjavila su Rojtersu da vlada pokušava da dobije takozvano „pismo uveravanja“ od američkih vlasti sa pisanim uveravanjima da banke neće rizikovati novčane kazne u budućnosti.

Međutim, do sada nije bilo pozitivnog odgovora na zahtev Italije, rekao je jedan od izvora.

Prethodno je bio protest radnika u fabrici ISAB-a, koji se plaše da će izgubiti posao nakon stupanja na snagu embarga na naftu.