Predsjednik Evropskog savjeta razgovarao je sa liderima Azerbejdžana i Jermenije

Predsjednik Evropskog savjeta razgovarao je sa liderima Azerbejdžana i Jermenije

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel obavio je telefonske razgovore sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom.

„Imali smo značajnu razmjenu mišljenja o načinima da se obezbjedi trajna deeskalacija i intenziviranje napora za konsolidaciju trajnog mira u regionu“, rekao je Šarl Mišel.

Takođe je postalo poznato da se specijalni predstavnik EU za Južni Kavkaz Toivo Klaar vraća u Brisel posle konsultacija u Bakuu i Jerevanu. On je rekao da su razgovori bili „teški i ponekad emotivni“ i da ostaje mnogo izazova, ali da postoji nada za održavanje režima ćutanja.

Podsetimo, najnovija eskalacija na jermensko-azerbejdžanskoj granici počela je 13. septembra u ponoć. Zvanični Baku tvrdi da je pribegao sili zbog „provokacija” kojima Jerevan navodno pokušava da poremeti mirovni proces između dve zemlje. Jermenska strana kategorički odbacuje ovu optužbu.

Jerevan je 14. septembra uveče saopštio da je zahvaljujući učešću međunarodne zajednice moguće postići sporazum o prekidu vatre.

Jermenska strana je prijavila najmanje 135 mrtvih vojnika u svojim redovima. Azerbejdžan je saopštio da je u sukobima poginulo 77 azerbejdžanskih vojnika.

U međuvremenu, Jermenija je bila ogorčena pasivnom reakcijom na događaje Ruske Federacije i ODKB, predsednica parlamenta je direktno izjavila da ona „ne opravdava očekivanja“.

Pročitajte više ovde: Rusija napušta saveznika: neočekivani preokret u sukobu između Azerbejdžana i Jermenije.