Pakistanac se vraća kući nakon 18 godina američkog pritvora u zatvorskom logoru Gvantanamo

Pakistanac se vraća kući nakon 18 godina američkog pritvora u zatvorskom logoru Gvantanamo

Pakistanski državljanin koji su Sjedinjene Države držale 18 godina u zatvorskom logoru Gvantanamo bez suđenja zbog sumnje da je povezan sa Al Kaidom vratio se u subotu kući u Pakistan, saopštili su Pakistan i Sjedinjene Države.

Saifullah Paracha, biznismen iz Karačija, prvi put je uhvaćen na Tajlandu u julu 2003. i odveden u američku vojnu bazu u Bagramu u Avganistanu, pre nego što je 2004. prebačen u kamp u američkoj pomorskoj stanici u zalivu Gvantanamo na Kubi.

„Drago nam je što se pakistanski državljanin koji je pritvoren u inostranstvu konačno ponovo spojio sa svojom porodicom“, navodi se u saopštenju pakistanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Sa 75 godina, on je bio najstariji zatvorenik u logoru, prema Reprieve, londonskoj grupi za ljudska prava koja je radila na njegovom slučaju. Nikada nije optužen.

Ministarstvo odbrane SAD potvrdilo je repatrijaciju. U saopštenju se navodi da Parachin nastavak pritvora više nije neophodan za zaštitu od „značajne pretnje“ bezbednosti Sjedinjenih Država.

Parača je poslednje oslobađanje iz zatvorskog logora koji je uspostavljen nakon invazije na Avganistan predvođene SAD u potrazi za mrežom Al Kaide koja stoji iza napada u kojima je ubijeno skoro 3.000 ljudi u Njujorku, Pentagonu i ruralnoj Pensilvaniji 11. septembra 2001. godine.

Logor je izazvao osudu širom sveta zbog držanja velikog broja zatvorenika bez podizanja optužnice ili održavanja suđenja. Njegova populacija je dostigla vrhunac od oko 800 zatvorenika, a zatim je opala tokom Obamine administracije 2009-2017.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je 35 pritvorenika ostalo u zalivu Gvantanamo, od kojih 20 ispunjava uslove za transfer, a troje za periodični odbor za reviziju. Devet je uključeno u proces vojnih komisija, a troje osuđeno u vojnim komisijama.