Moskva i Kijev otkrivaju nove brojeve razmjene zatvorenika

Moskva i Kijev otkrivaju nove brojeve razmjene zatvorenika

Moskva i Kijev izvršili su razmjenu zarobljenika u kojoj je oslobođeno 50 ruskih vojnika, saopštilo je u subotu rusko Ministarstvo odbrane.

Vojnici koji su se vratili biće prebačeni u rusku prestonicu na medicinski tretman, navodi se u saopštenju Ministarstva, dodajući da su „njihovi životi bili u opasnosti tokom zatočeništva“.

Vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin napisao je na svom Telegram kanalu da je razmena obavljena po principu „50 za 50“.

„Uglavnom predajemo osoblje Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je Pušilin.

„Pedeset naših boraca se oslobađa, uključujući sedam ljudi iz Donjecke Narodne Republike i dvoje iz Luganske Narodne Republike. Čekamo da se momci vrate kući“, napisao je on.

Andrej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, napisao je na Telegramu da su oslobođena 52 Ukrajinca. On je rekao da je među njima 12 pripadnika nacionalne garde, 18 pripadnika mornarice, osam graničara, devet pripadnika dobrovoljačke Teritorijalne odbrane, tri vojnika i dva civila.

„Nećemo stati i nastaviti da sprovodimo predsednikov zadatak da sve Ukrajince vrati kući“, rekao je Jermak.

Do razmene zatvorenika dolazi uprkos odsustvu primirja i mesecima bez značajnih mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine.

Moskva je prošle nedelje oslobodila 108 ukrajinskih vojnikinja u zamenu za 110 Ruskinja, od kojih su mnogi bili civilni mornari.

Još jedna velika razmjena dogodila se prošlog mjeseca, kada je oslobođeno 55 ruskih i Donbasovih boraca, kao i ukrajinski opozicioni lider Viktor Medvedčuk, koji je u Kijevu optužen za izdaju. Istovremeno, Ukrajini je predato više od 215 vojnika, saopštio je predsednik Vladimir Zelenski. Među njima je bilo više od 100 pripadnika bataljona Azov, u čijim redovima su borci otvoreno nacionalističkih i neonacističkih stavova.