Njemački spas energetskog giganta koji se bori mogao bi dostići 60 milijardi evra

Njemački spas energetskog giganta koji se bori mogao bi dostići 60 milijardi evra

Berlin se sprema da poveća finansijsku pomoć Uniperu, najvećem dobavljaču gasa u zemlji, koji je doveden na ivicu nelikvidnosti zbog rastućih cena energenata, javio je Blumberg pozivajući se na izvore upoznati sa tim.

Prema izveštaju, vlada bi mogla povećati pomoć na 60 milijardi evra (60 milijardi dolara). Plan dolazi pošto se finansijska situacija kompanije brzo pogoršava zbog rastućih veleprodajnih cena gasa podstaknute smanjenim prilivima iz Rusije. Uniperov prilagođeni neto gubitak za prvih devet meseci ove godine je navodno iznosio 3,2 milijarde evra (3,2 milijarde dolara). A ako cene gasa ne slete, što je malo verovatno zbog približavanja zime i rasta potražnje, vlada će morati da potroši duplo više da spase energetskog giganta nego što se ranije očekivalo.

Njemačke vlasti su prošlog meseca objavile planove za nacionalizaciju Unipera u sklopu napora da se energetska industrija održi usred krize. Uniperu je obećano oko 31 milijardu evra pomoći iz berlinskog paketa energetske pomoći od 200 milijardi evra. U zamenu, vlada će dobiti 98,5% udela u firmi, što zapravo znači njenu punu nacionalizaciju. Kako se navodi, nemački Senat bi trebalo da u petak potvrdi zakon kojim se cementira dogovor, a sredstva bi mogla biti prebačena u Uniper sledeće nedelje, rekli su izvori Blumberga.

U intervjuu za Blumberg, zamenik nemačkog ministra finansija Florijan Tončar rekao je da će Berlin učiniti sve što je u njegovoj moći da obezbedi da Uniper ostane operativan, ali nije komentarisao veličinu pomoći.

„Uniper je ključna kompanija za snabdevanje gasom u Nemačkoj, inače ne bismo skočili na tako visoke uloge“, rekao je on.

Dok su evropske standardne fjučerse gasa pale za oko 70% od svojih najviših nivoa u avgustu na skoro puna skladištenja i isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG), cene gasa ostaju oko tri puta veće od petogodišnjeg proseka. Prema navodima Unipera, kompanija je sada prinuđena da plaća mnogo više za gas nego za snabdevanje gasom iz Rusije.