U Srbiji osnovan prvi regionalni centar specijalizovan za rešavanje sporova gradjevinarstva

U Srbiji osnovan prvi regionalni centar specijalizovan za rešavanje sporova gradjevinarstva

Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES) je na svečanosti u beogradskoj galeriji Neon zvanično najavilo otvaranje prvog regionalnog centara za rešavanje sporova isključivo iz oblasti gradjevinarstva.

Predsjednik upravnog odbora ACES-a Nikola Pavlović izjavio je sinoć, da iako trenutno postoji nekoliko institucija u Srbiji i Evropi koje se bave rešavanjem sporova nijedna od njih nije specijalizovana da rešava sporove u oblasti gradjevine.

„Mi smo rešili da oformimo jedan centar gde će svi oni koji imaju potrebu da rešavaju spor, svoj spor moći da rešavaju lokalno u Srbiji, i ovaj centar ima tendenciju da ne bude samo lokalni već da bude regionalni a jednom i medjunarodnog karaktera“, rekao je Pavlović.

On je rekao da su ušteda vrijemena i novca najveće prednosti osnovanog centra pod nazivom CDRC koji predstavlja simbiozu izmedju advokata i inženjera.

„Svaki dan rešavanja medjunarodnog spora košta stotine hiljada evra. Naše lokalne kompanije obično nemaju dovoljno finansijskih sredstava da to iznesu i sada će imati priliku da kod nas u Srbiji, u Beogradu, rešavaju svoje sporove“, rekao je Pavlović.

CDRC centar je zamišljen kao neprofitna organizacija koja ce raditi uz podršku profesionalaca iz ACES-a i koja će imati četiri glavne linije usluga: arbitražu, medijacije, postupke komisije za adjudikaciju i postupke veštačenja.

„Alternativni načini rešavanja sporova arbitraža, medijacija, adjudikacija i ekspertsko mišljenje oslobadjaju sudove. Sve one parnične postupke koje biste vodili pred sudovima ne vodite pred sudovima. Oslobadjate sudove da se bave nekim drugim stvarima koje su bitne za gradjane Srbije“, rekao je Pavlović.