Folksvagen preuzima 60% udjela u zajedničkom tehnološkom preduzeću sa Horizon Robotics

Folksvagen preuzima 60% udjela u zajedničkom tehnološkom preduzeću sa Horizon Robotics

Folksvagen (VOVG_p.DE) će uložiti 2,4 milijarde evra (2,33 milijarde dolara) i preuzeti 60 odsto udjela u novom zajedničkom ulaganju sa kineskom tehnološkom kompanijom Horizon Robotics za softver i hardver za autonomnu vožnju, saopštio je proizvođač automobila.

Kompanije će raditi zajedno na razvoju tehnologije koja može da integriše brojne funkcije za autonomnu vožnju na jednom čipu, navodi se u saopštenju.

Horizon Robotics, osnovana 2015. godine, snabdeva kupce uključujući Volksvagen-ov Audi, Continental (CONG.DE), Li Auto i SAIC, navodi se na njenoj veb stranici. Investitori uključuju proizvođače automobila kao što su BID i Great Vall, kao i Intel.

Folksvagen već sprovodi istraživanje i razvoj u Kini, ali ovo je njegovo prvo zajedničko preduzeće fokusirano posebno na tehnologiju, oblast u kojoj trenutno zaostaje za kineskim konkurentima na tržištu električnih vozila.

Proizvođač automobila, koji ostvaruje oko 40% prodaje i polovinu profita u zemlji, ima 75% udjela u zajedničkom preduzeću sa JAC <600418.SS<, 50% udela sa SAIC-om (600104.SS) i 40% sa FAV .