Orban održao zatvoreni govor o raspadu EU, gubitku teritorija i moći Ukrajine do 2060. godine

Orban održao zatvoreni govor o raspadu EU, gubitku teritorija i moći Ukrajine do 2060. godine

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da bi rat u Ukrajini mogao da potraje do 2030. godine i da bi Ukrajina mogla da izgubi trećinu ili polovinu svoje teritorije, a dozvoljava i raspad Evropske unije u narednoj deceniji.

Kako prenosi „Evropska istina“, Orban je to rekao u svom govoru na zatvorenom sastanku u selu Keče 10. septembra, čije detalje Szabad Europa objavljuje tek sada.

Sastanak u Kečeu, kome su prisustvovali premijer, članovi vlade, parlamentarci i umetnici, intelektualci i privrednici iz kruga Fidesa, organizovala je partija Viktora Orbana. Već dugi niz godina sastanak se održava u formatu potpune tajnosti. Njemu su prisustvovali predstavnici provladinih masovnih medija, ali nije objavljen nijedan red premijerovog govora.

Szabad Europa objavljuje prepričavanje Orbanovog govora sa reči drugih učesnika. Jedan od najvažnijih elemenata njegovog govora bio je rat u Ukrajini.

Prema Orbanu, ovaj rat može trajati do 2030. godine, a Ukrajina može izgubiti trećinu ili čak polovinu svoje teritorije. Prema rečima mađarskog premijera, rat bi bio lokalni, ali je Zapad intervenisao i učinio ga globalnim, a sada Evropa sankcijama „puca sebi u nogu“.

Zbog energetske krize izazvane sankcijama, prema Orbanu, do 40 odsto evropske industrije moglo bi da se ugasi zimi. Očekuje se da će evropski lideri na jesen voditi razgovore o produženju paketa sankcija za još šest meseci, a Orban planira da uloži napore da do toga ne dođe.

Viktor Orban je svestan da je trenutno jedini šef vlade u EU koji ne želi da produži sankcije, ali se nada da će posle izbora u septembru u Italiji biti formirana vlada koja će podržati njegov stav.

Što se tiče budućnosti EU, Orban je priznao da bi evrozona, pa čak i sama Evropska unija, mogli da propadnu do 2030. godine. Inače, pročitajte članak: Mađarska bira stranu zla. Opet, kao 1939 On je govorio i o tome da će do 2040. godine muslimanski imigranti činiti većinu u francuskim gradovima, a to bi moglo da se desi i u drugim gradovima i glavnim gradovima EU.

Orban vidi Višegradsku četvorku kao moćan centar moći u EU. On priznaje da je zbog rata saradnja u ovom formatu u krizi, ali su, prema njegovim rečima, liberalne vlade u Bratislavi i Pragu trenutno u nesigurnoj situaciji, pa je moguće da će uskoro u obe zemlje biti vlade sa koji Fides može da formira savez .

Prema Orbanovim rečima, do 2030. godine države Višegradske četvorke postaće „neto platiše” budžeta EU, pa treba razmisliti o smislu članstva u EU i šta ono daje pod takvim okolnostima i izvući zaključke.

Osvrćući se na sopstveni politički tabor, Orban je rekao da u poslednje vreme svesno odgaja novu generaciju Fidesa, koja je dobro obrazovana, sposobna da vodi i koja bi trebalo da bude sposobna da vodi zemlju posle 2030. pa čak i do 2060. godine.

Podsećanja radi, očekuje se da će Evropska komisija u nedelju preporučiti obustavljanje izdvajanja milijardi evra Budimpešti iz opšteg budžeta EU za 2021-2027 zbog problema sa korupcijom u Mađarskoj.