Odbornici sa Severa Kosova: Kompromisno riješenje, ili napuštamo institucije

Odbornici sa Severa Kosova: Kompromisno riješenje, ili napuštamo institucije

Predsjednici i odbornici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok usvojili su danas deklaraciju sa šest tačaka, u kojoj pružaju podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da nadje kompromisno rešenje sa Prištinom za registarske tablice i lična dokumenta, a najavljuju i napuštanje svih institucija ukoliko do njega ne dodje.

Portal Kossev je preneo da su predsednici tih opština i 62 odbornika usvojili tu deklaraciju na zajedničkoj secnici u Zvečanu, zatvorenoj za javnost, po čijem završetku su novinarima pročitani zaključci.

U prvoj tački deklaracije odbornici su, u ime gradjana te četiri opštine, pružili „punu podršku predsedniku Srbije da u narednih sedam dana pronadje kompromisno, održivo i dugoročno rešenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog“.

U tački dva su tražili najhitnije formiranje Zajednice srpskih opština kako je definisana sporazumima iz Brisela, dok su u trećoj tački pozvali KFOR i ostale medjunarodne institucije da osiguraju mir i bezbednost za sve gradjane.

Odbornici su u četvrtoj tački pozvali Srbe sa Kosova da „ne upadnu u zamku jednostranih odluka i primamljivih ponuda Aljbina Kurtija“ u vezi s pitanjem registarskih tablica i ličnih dokumenata, navodeći da to „nije u skladu sa dogovorom u Briselu“.

U tačkama pet i šest oni su se, kao politički predstavnici, obavezali „da će uvek biti ispred svog naroda i boriti se za mir i njihova prava na život dostojan čoveka“, ali i za napuštanje kosovskih institucija ukoliko ne dodje do kompromisnog rešenja.

U deklaraciji se navodi da će napuštanje kosovskih institucija biti na svim nivoima počev od centralnih i lokalnih, pa do suda, tužilaštva i policije.