Britanski ambasador čestitao Ukrajini nezavisnost uz buket pamuka i ukrajinski jezik

Britanski ambasador čestitao Ukrajini nezavisnost uz buket pamuka i ukrajinski jezik

Britanski ambasador čestitao je Ukrajini Dan nezavisnosti, snimivši obraćanje u potpunosti na ukrajinskom jeziku, prenosi „Evropska istina“.

Ambasadorka je obraćanje zabeležila u izvezenoj haljini i sa žuto-plavim manikirom.

„Danas je ovaj praznik zasjenjen ruskim ratom. To je zaista užasan rat, u što sam se mogao uvjeriti nakon što sam posjetio Buču, Irpin, Černihiv i druge gradove u kojima su ruske trupe ostavile svoj krvavi trag. Ali Ukrajinci daju dostojan odboj neprijatelju. Ovo nas inspiriše i zajedno sa našim saveznicima činimo sve što možemo da pomognemo, bilo da je u pitanju oružje, obuka koju pružamo, sankcije koje guše rusku ratnu mašinu, ili humanitarna pomoć za privlačenje zajednica vrati u život.

Divim se otpornosti i hrabrosti Ukrajinaca. Čak i pod takvim okolnostima, oni održavaju smisao za humor i svakodnevno rađaju nove simbole svog otpora“, kaže Melinda Simons.

U ovom fragmentu ona stavlja cvet pamuka u vazu sa suncokretima i ukrajinskom zastavom. „Najvažnije je da odbranom svoje nezavisnosti Ukrajina brani glavne vrednosti slobodnog sveta – slobodu i demokratiju. Zato se svet ujedinio zarad Ukrajine, a mi ćemo biti uz vas sve dok potrebno je da Dan nezavisnosti bude dan vaše konačne pobede“, – naglašava ambasador.

Čestitke za Dan nezavisnosti objavio je i ambasador EU Mati Masikas, ističući da su Ukrajina i zemlje Evropske unije sada jedna porodica.