Njemačka pooštrava COVID pravila za putovanja tokom jeseni i zime

Njemačka pooštrava COVID pravila za putovanja tokom jeseni i zime

Kabinet njemačkog kancelara Olafa Šolca odobrio je u srijedu zakon koji obezbeđuje da se osnovne mjere zaštite od pandemije koronavirusa nastave tokom jeseni i zime kada se očekuje više slučajeva virusa.

Prezentacija pravila — koja takođe uključuje novu obavezu nošenja maski za lice tipa N95 tokom svih dugih putovanja vozom i autobusom, kao i avionima — poklopila se sa objavljivanjem fotografija na kojima se vidi kancelarka i nemački ministar privrede Robert Habek leteći za Kanadu ranije ove nedjelje bez nošenja maski.

Slike su izazvale oštre kritike javnosti zbog navodnih dvostrukih standarda za političare i obične ljude. Trenutno su medicinske maske za lice obavezne u avionima i javnom prevozu, mada se preporučuju maske u stilu N95.

Ministar pravde Marko Bušman i ministar zdravlja Karl Lauterbah rekli su novinarima da su ispoštovana specifična pravila o pandemiji koja važe za nemačko vazduhoplovstvo, koje obavlja letove vlade, i da su svi na letu, među kojima su bili i njemački poslovni lideri i novinari, prošli PCR testirati pre ulaska u avion.

Ipak, ministar pravde je priznao da bih „politički, preporučio nama kao saveznoj vladi da svuda primenjujemo ista pravila koja važe drugde”.

„Jer u suprotnom, naravno, javlja se osećaj da ste voljni da nametnete građanima nešto što ne želite da namećete sebi“, dodao je Bušman. „I zato mogu donekle razumeti da se toliko priča o tome.

Pored obavezne upotrebe maski tipa N95 tokom putovanja na daljinu, nove mere, koje će se primenjivati od 1. oktobra do 7. aprila, uključiće i obavezu nošenja maski u celoj zemlji i testiranja pre ulaska u bolnice, staračke domove i slične institucije sa ugroženim licima.

Osim toga, 16 nemačkih država imaće ovlašćenje da usvoje sopstvena pravila u zavisnosti od toga koliko ozbiljno virus utiče na njihova područja. Državne vlade bi mogle odlučiti da zatraže maske u lokalnom javnom prevozu, u školama za učenike petog razreda i više, i na javnim događajima u zatvorenom prostoru. Ako se virus ponovo široko proširi, broj ljudi na javnim događajima može biti ograničen i može se zahtevati testiranje.

Ministar pravde je naglasio da više neće biti zatvaranja ili zatvaranja škola bez obzira na to kako se pandemija razvija tokom sezone hladnog vremena.

„Učenici su svakako bili grupa koja je najviše stradala u pandemiji… posebno u pogledu ostvarivanja prava na obrazovanje, posebno u smislu zatvaranja škola“, rekao je Bušman. „I zato mi je takođe drago što smo brzo uspeli da se složimo da je instrument zatvaranja škola stoga potpuno nesrazmeran.

Novi propisi tek treba da idu u donji i gornji dom njemačkog parlamenta na odobrenje, ali se očekuje da će biti usvojeni.