Od Spajića traže hitan sastanak, kažu da predstavljaju „apsolutnu većinu“ Mojkovčana koji se protive otvaranju rudnika

Od Spajića traže hitan sastanak, kažu da predstavljaju „apsolutnu većinu“ Mojkovčana koji se protive otvaranju rudnika

Predstavici Mojkovčana, koji se protive otvaranju rudnika olova i cinka Brskovo, tražili su od premijera Milojka Spajića hitan sastanak, kojem zahtijevaju da prisustvuju ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj i ministar finansija Novica Vuković.

„Kako je Vlada na poslednjoj sjednici treći put odložila raskid ugovora sa kompanijom Brskovo Mine doo, uprkos činjenici da su se prije osam mjeseci stekli uslovi da se ovaj štetni ugovor raskine, molimo Vas da Vam na zajedničkom sastanku predočimo očekivanja i namjere građana Mojkovca u vezi sa aktuelnom situacijom. Imajući u vidu značaj budućih razvojnih aktivnosti, zahtijevamo da na sastanku budu prisutni ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj i ministar finansija Novica Vuković“, napisali su Mojkovčani Spajiću.

Očekuju da da sastanak bude organizovan u najkraćem mogućem roku i tvrde da su predstavnici „apsolutne većine građana Mojkovca koji se protive otvranju rudnika olova i cinka“.

Zahtjev premijeru potpisali su: odbornik dr Danilo Đurović, dr Milovan Bogavac, direktor Turističke organizacije mr Radonja Vuković, te doktor veterinarske medicine i sekreteraka Sekretarijta za poljoprivredu Tatjana Simić, odbornica i ekološkinja Ljiljana Jokić i bivši rukovodilac kancelarije Ski centra Žarski Ljubomir Vukadinović.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, prije nekoliko dana, kompaniji Tara Resources poslao je Zaključak Vlade u vezi sa ugovorom za rudnik Brskovo. Dopisom „koji ide u pravcu raskida ugovora“, kompaniji je ostavljen rok od 60 dana da otkloni sve nepravilnosti vezane za studiju izvodljivosti. Vlada će, kako je saopšteno, paralelno sa tim raditi i na sporazumnom raskidu ugovora.

Predhodno, Međuresorna komisija, koja se u proteklom periodu bavila pitanjem rudnika Brskovo, usvojila zaključke kojima se predlaže raskid ugovora sa švajcarskom kompanijom Tara resources. U međuvremenu je bila angažovana i advokatske kancelarije koja je procjenjivala finansijskom riziku za Crnu Goru, u slučaju raskida ugovora o koncesiji za Brskovo.