Objavljen nacrt klimatskog sporazuma COP27, ali nedostaci ostaju

Objavljen nacrt klimatskog sporazuma COP27, ali nedostaci ostaju

Agencija Ujedinjenih nacija za klimu objavila je u subotu ažurirani nacrt predloženog konačnog sporazuma za samit COP27, naglašavajući neke ključne dijelove sporazuma koje se zemlje bore da postignu.

Dokument, koji čini ukupni politički dogovor za COP27, trebalo bi da odobri skoro 200 zemalja na samitu o klimi u Egiptu. Pregovarači će narednih nekoliko sati proučavati tekstove i odlučivati da li mogu da ih podrže.

Takozvana ‘pokrivena odluka’ stoji uz niz drugih sporazuma koji su još uvek predmet intenzivnih pregovora dan nakon što je samit trebalo da bude zatvoren.

Nacrt je sadržao samo djelimičan tekst o spornom pitanju plaćanja „gubitaka i štete“ zemljama pogođenim klimatskim katastrofama. Ostalo je mesto u odeljku za aranžmane finansiranja o gubitku i šteti, gde bi tekst mogao biti dodat kasnije ako zemlje postignu sporazum.

U skladu sa ranijim iteracijama, nacrt nije sadržavao referencu koju su zatražile Indija i neke druge delegacije na postepeno smanjivanje upotrebe „svih fosilnih goriva“. Umesto toga, odnosilo se samo na fazno smanjenje potrošnje uglja, kako je dogovoreno na prošlogodišnjem samitu.

U pokušaju da se zatvori jaz između sadašnjih klimatskih obećanja i daleko dubljih rezova potrebnih da bi se sprečile katastrofalne klimatske promene, u nacrtu se traži da zemlje koje to još nisu učinile unaprede svoje ciljeve smanjenja emisija za 2030. do kraja 2023.