Izvršni direktor kompanije za softver za izbore zadržan zbog optužbi za krađu ličnih podataka

Izvršni direktor kompanije za softver za izbore zadržan zbog optužbi za krađu ličnih podataka

Osnivač i izvršni direktor softverske kompanije na meti poricatelja izbora uhapšen je u utorak zbog sumnje da je ukrao podatke o anketarima okruga Los Anđeles.

Eugene Iu, 51, iz kompanije Konnech Corporation, zadržan je pod sumnjom za krađu ličnih identifikacionih podataka i hard diskova računara. Ostale „digitalne dokaze“ zaplenili su istražitelji iz kancelarije okružnog tužioca, navodi se u saopštenju kancelarije.

Lokalni tužioci će tražiti njegovo izručenje iz Mičigena.

„Nastavljamo da utvrđujemo detalje onoga za šta verujemo da je nezakonito pritvaranje gospodina Iua od strane vlasti okruga LA“, rekao je Konnech u izjavi koja je završila: „Sve podatke o anketarima u okrugu LA koje je Konnech mogao da poseduje su mu dali od strane LA okruga, i stoga nije mogao biti ‘ukraden’ kao što je sugerisano.

Konnech je mala kompanija sa sedištem u East Lansingu, Mičigen. Godine 2020. je dobio petogodišnji ugovor od 2,9 miliona dolara sa LA okrugom za softver za praćenje rasporeda izbornih radnika, obuku, platni spisak i komunikacije, prema okružnom registratoru/okružnom službeniku, Dean C. Logan.

Od Konneka se zahtjevalo da čuva podatke u Sjedinjenim Državama i da omogući pristup samo građanima i stalnim stanovnicima, ali ih je umesto toga pohranio na sjervere u Narodnoj Republici Kini, saopštila je kancelarija DA.

U saopštenju tužioca nije precizirano koje su konkretne informacije navodno uzete. Ali zvaničnici su rekli da je to uključivalo samo radnike na anketama, a ne glasačke mašine ili prebrojavanje glasova i da nije promenilo rezultate izbora.

„Ali bezbednost u svim aspektima bilo kakvih izbora je od suštinskog značaja, tako da svi imamo puno poverenje u integritet izbornog procesa“, rekao je okružni tužilac Džordž Gaskon u saopštenju.

„S obzirom da su opšti izbori na sredini mandata za 35 dana, naš fokus ostaje na tome da se osigura da administracija ovih izbora ne bude poremećena“, navodi se u izjavi Deana C. Logana, registratora/okružnog službenika okruga LA.

Konnech je ranije rekao da su svi podaci za njegove američke kupce pohranjeni na serverima u Sjedinjenim Državama, objavio je u ponedjeljak Nev Iork Times.

List je objavio da su Konneh i Ju, koji je rođen u Kini, postali meta tvrdnji teoretičara izborne zavere da je kompanija imala tajne veze sa Komunističkom partijom Kine i da je dostavila informacije o 2 miliona anketiranih radnika.

Nije bilo dokaza koji bi potkrijepili te tvrdnje, ali ste dobili prijetnje i sakrili se, navodi list.

Konnech takođe ima ugovore sa okrugom Alen, Indijana, i okrugom DeKalb u Džordžiji, navodi Tajms.

Na svojoj veb stranici, Konnech je rekao da trenutno ima 32 klijenta u Sjevernoj Americi.