Moskva i Kairo započinju izgradnju najnovijeg reaktora u nuklearnoj elektrani El-Dabaa

Moskva i Kairo započinju izgradnju najnovijeg reaktora u nuklearnoj elektrani El-Dabaa

Ruski državni energetski gigant Rosatom počeo je izgradnju drugog reaktora u nuklearnoj elektrani El-Daba (NPP) u Egiptu, saopštila je u subotu Rosatomova pres služba za RIA Novosti.

Fabrika El-Daba sa četiri reaktora nalazi se oko 300 km severozapadno od glavnog grada Kaira. Projekat je pokrenut još 2017. godine, dok je izgradnja počela prošlog jula. Očekuje se da će planirana četiri nuklearna reaktora za elektranu raditi punim kapacitetom od 4,8 GV do 2030. godine.

„Pokretanje NPP-a će igrati ključnu ulogu u društveno-ekonomskom i tehnološkom životu Egipta i daće podsticaj postepenom prelasku industrije i privrede zemlje na izvore energije sa niskim sadržajem ugljenika. To će stvoriti čvrstu osnovu za pouzdan i održiv razvoj Egipta u narednim decenijama“, rekao je generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov na ceremoniji, preneo je list.

On je napomenuo da se izgradnja drugog reaktora trenutno odvija pre roka, što je znak da projekat uzima maha.

El-Dabaa će biti prva egipatska nuklearna elektrana i prvo takvo postrojenje na afričkom kontinentu izgrađeno ruskom tehnologijom. To je ujedno i najveći zajednički rusko-egipatski projekat od izgradnje Asuanske brane, rekao je Lihačov.

Pored Rosatoma, veliki egipatski izvođači su takođe uključeni u izgradnju fabrike El-Dabaa. Projekat zajednički finansiraju Moskva i Kairo. Ruska vlada obezbeđuje 85 odsto troškova od 30 milijardi dolara u obliku državnog zajma, dok ostatak finansira Egipat. Prema uslovima ugovora koji su potpisale dve zemlje, Rosatom će snabdevati nuklearno gorivo za elektranu tokom njenog projektovanog veka trajanja od 60 godina i obavljaće održavanje i popravke deset godina nakon pokretanja svakog reaktora.