Musk kaže da ponovo želi Tviter i da će platiti cijenu od 44 milijarde dolara

Musk kaže da ponovo želi Tviter i da će platiti cijenu od 44 milijarde dolara

Elon Musk ponovo želi Tviter – a Tviter je igra. Milijarder, izvršni direktor Tesle predložio je kupovinu kompanije po prvobitno dogovorenoj ceni od 44 milijarde dolara, čime je burna, višemesečna saga još jedan korak bliže kraju.

Mask je napravio iznenađujući preokret ne na Tviteru, kao što je to bio njegov običaj, već u pismu Tviteru koje je kompanija otkrila u podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrednosti i berze u utorak.

Došlo je manje od dve nedelje pre nego što je planirano da počne suđenje između dve strane zbog Muskovog pokušaja da odustane od sporazuma u ​​Delaveru. Musk se takođe suočio sa zakazanim izjavama advokata Tvitera od četvrtka.

Kao odgovor, Tviter je rekao da namerava da zatvori transakciju po ceni od 54,20 dolara po akciji nakon što je primio pismo od Maska. Ali kompanija je prestala da kaže da odustaje od tužbe protiv milijardera, izvršnog direktora Tesle. Stručnjaci kažu da to ima smisla s obzirom na sporan odnos i nedostatak poverenja između dvije strane.

„Ne mislim da će Tviter odustati od datuma suđenja samo zbog Muskove reči – biće mu potrebno više sigurnosti u vezi sa zatvaranjem“, rekao je Endrju Dženings, profesor na Pravnom fakultetu u Bruklinu, napominjući da bi kompanija takođe mogla biti zabrinuta zbog toga što će Muskov predlog biti taktika odlaganja. Uostalom, on je već dva puta bezuspešno pokušao da odloži suđenje.

Trgovanje akcijama Tvitera, koje je bilo zaustavljeno veći deo dana do objavljivanja vesti, nastavilo se sa trgovanjem kasno u utorak i skočilo za 22% na 52 dolara.

Ali čak i ako dogovor sada prođe bez problema, prerano je za pobedu Tvitera, rekla je Jasmine Enberg, analitičarka Insajder inteligencije.

„Dogovor će rešiti neke od kratkoročnih neizvesnosti u kompaniji, ali Tviter je u suštini na istom mestu gde je bio u aprilu“, rekla je ona. „Još uvek postoji mnogo neizvesnosti oko toga šta Musk namerava da uradi sa Tvitterom, kao i oko budućnosti kompanije sa liderom koji se pokolebao u svojoj posvećenosti da ga kupi. I ako smo nešto naučili iz ove sage, to je da je Musk nepredvidiv i da još nije gotov.”

Muskov predlog je najnoviji preokret u sagi visokog profila koja uključuje najbogatijeg čoveka na svetu i jednu od najuticajnijih platformi društvenih medija. Veliki deo drame odigrao se na samom Tviteru, a Musk – koji ima više od 100 miliona pratilaca – žalio se da kompanija nije uspela da ispuni svoj potencijal kao platforma za slobodu govora i da ima previše botova.

Iako postoje neke logističke i pravne prepreke, Musk bi mogao da bude zadužen za Tviter za nekoliko dana – koliko god da je njemu i njegovim suinvestitorima potrebno da dođu u red, rekla je En Lipton, vanredni profesor prava na Univerzitetu Tulejn.

U pismu Muskovog advokata od ponedeljka, a koje je Tviter otkrio u dokumentaciji o hartijama od vrednosti, kaže se da će Musk zatvoriti spajanje potpisano u aprilu, pod uslovom da sud u Delaveru „odmah obustavi“ tužbu Tvitera protiv njega i odloži suđenje koje bi trebalo da počne u oktobru. 17.

Advokati Muska nisu odgovorili na zahteve za komentar u utorak.

Musk je pokušavao da odustane od ugovora nekoliko meseci nakon što je u aprilu potpisao ugovor o kupovini kompanije iz San Franciska. Akcionari su već odobrili prodaju, a pravni stručnjaci kažu da se Musk suočio sa ogromnim izazovom da se odbrani od tužbe Tvitera, koja je podneta u julu.

Erik Tali, profesor prava na Univerzitetu Kolumbija, rekao je da nije iznenađen Muskovim preokretom.

„Što se tiče pravnih osnova, njegov slučaj nije izgledao tako jak“, rekao je Tali. „Izgledalo je kao prilično jednostavan slučaj kajanja kupca.

Musk je tvrdio da je Tviter premalo izbrojao broj lažnih naloga na svojoj platformi, a Tviter je tužio kada je Musk objavio da je dogovor prekinut.

Muskov argument se uglavnom zasnivao na tvrdnji da je Tviter pogrešno predstavio kako meri veličinu naloga „spam robota“ koji su beskorisni oglašivačima. Većina pravnih stručnjaka veruje da se suočio sa teškom borbom da ubedi kancelarku Kathalin St. Jude McCormick, glavnog sudiju suda, da se nešto promenilo od aprilskog sporazuma o spajanju koji opravdava raskid ugovora.

Musk je ostao mučna o preokretu događaja na Tviteru sve do utorka kasno popodne, kada je tvitovao da je „Kupovina Tvitera ubrzanje kreiranja Ks, aplikacije za sve“ bez daljeg objašnjenja.