Norveška nastoji da pomogne EU da se izbori sa problemom cijene gasa

Norveška nastoji da pomogne EU da se izbori sa problemom cijene gasa

Norveška je u četvrtak saopštila da visoke cijene gasa nisu u njenom interesu i da će raditi sa EU na stabilizaciji tržišta, iako je najveći evropski snabdevač gasom iz cijevovoda već u kapacitetu koji pokušava da popuni jaz koji je ostavila Rusija.

Evropska unija se bori sa uticajem rastućih cijena gasa koji su podstakli inflaciju, gurnuli neke komunalne kompanije na ivicu i zapretili recesijom, što je dovelo do hitnih predloga njene izvršne vlasti da zaštiti potrošače i preduzeća.

„Nije u interesu Norveške da imamo ove vanredne skokove cijene gasa“, rekao je premijer Jonas Gar Stoere novinarima nakon sastanka sa gasnim kompanijama kako bi razgovarali o načinima da se snizi cijena po kojoj Norveška prodaje Evropi.

Povećane cijene gasa u Evropi, koje su porasle za 250% ili više u protekloj godini, naglo su povećale izvozne prihode Norveške, ali su stvorile haos energetskim kompanijama koje su uhvaćene u vrtlogu.

Otkako je Rusija prekinula dotok u Evropu, Norveška je postala najveći snabdevač gasom u regionu, a Moskva za smanjenje okrivljuje tehničke probleme izazvane sankcijama Zapada zbog njene invazije na Ukrajinu. Evropa kaže da je to izgovor.

Očekuje se da će Norveška ove godine proizvesti oko 122 milijarde kubnih metara (bcm) gasa, prema zvaničnim prognozama u maju, što je 8% više u odnosu na 2021. pošto su proizvođači povećali proizvodnju koliko god je to moguće.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak izjavio je da će izvoz ruskog gasa u EU ove godine pasti za 50 milijardi kubnih metara, preneo je Interfaks. Poslala je oko 150 milijardi kubnih metara u EU 2021.

Ministri energetike EU pokušaće da odobre nove mere za smanjenje cena gasa i struje na vanrednom samitu 30. septembra i zatražili su pomoć od Norveške, koja nije članica EU.

U razgovorima norveškog premijera vođeni su dugoročni ugovori o snabdevanju. Energetske kompanije rekle su da su spremne da potpišu takve ugovore, ali da moraju da znaju ko su druge strane, nakon što je splav evropskih dobavljača energije propao jer su ih pravila često sprečavala da sve svoje dodatne troškove prebacuju na potrošače.

„Na današnjem nivou cijena, to je preveliki rizik za većinu privatnih igrača“, rekao je novinarima Ojvind Eriksen, predsednik drugog po veličini norveškog proizvođača gasa Aker BP (AKRBP.OL).

Dakle, delimično je pitanje mehanizama određivanja cena, a delom kako države i kompanije mogu da rade zajedno na rešavanju ove veoma ozbiljne situacije“, rekao je Eriksen i dodao da će se razgovori nastaviti i da će biti rešenja.

Ali prerano je govoriti o kakvoj vrsti“, rekao je on.

Ekvinor (EKNR.OL), najveći norveški proizvođač gasa, opisao je sastanak u četvrtak kao „korisan“ i rekao da je važno imati kontakt sa vladom u vezi sa energetskom krizom u Evropi.

Dodala je da je oko polovine svog gasa prodala putem bilateralnih ugovora, a drugu polovinu na spot tržištu.

Norveška i EU su se dogovorile da formiraju radnu grupu, saopštile su u sredu obe strane, sa norveškom delegacijom koju predvodi ambasador te zemlje u EU, saopštio je kabinet premijera.

Oleg Aksjutin, zamenik izvršnog direktora ruskog energetskog giganta Gasproma (GAZP.MM), rekao je na konferenciji u Rusiji da Evropa nema alternativu ruskom gasu.

Rusija, u međuvremenu, širi izvoz nafte i gasa na druge, poput Kine.