SAD se rugaju kako Dodik tvrdi da može špijunirati SAD

SAD se rugaju kako Dodik tvrdi da može špijunirati SAD

Američka ambasada u Sarajevu u četvrtak je tvrdnje lidera bosanskih Srba da njegove bezbednosne službe prisluškuju američkog ambasadora u Sarajevu okarakterisala kao „bubove“ i dodala da se njegova separatistička politika „kocka“ sa budućnost srpskog entiteta u balkanskoj državi.

Milorad Dodik, član tročlanog Predsedništva BiH, izjavio je na predizbornom skupu u sredu da je špijunska agencija bosanskih Srba sada u stanju da sluša razgovore američkog ambasadora Majkla Marfija i njegovog osoblja.

„I mi sada slušamo njih, ne slušaju samo oni nas“, poručio je Dodik svojim pristalicama. „Znam o čemu pričaju.“

Rekao je da to nije bilo moguće uraditi pre samo nekoliko godina.

„Ono što kažemo u četiri oka je isto što i javno – Sjedinjene Države ostaju privržene suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i mi ćemo odgovoriti na svaku destabilizirajuću, antidejtonsku aktivnost“, navodi se u saopštenju. Ambasada je tvitovala, pozivajući se na mirovni sporazum iz 1995. postignut u Dejtonu, Ohajo, između Bošnjaka, Srba i Hrvata kojim je okončan rat u kojem je najmanje 100.000 ljudi poginulo, a milioni bez krova nad glavom.

Iako je mirovni sporazum okončao krvoproliće, Bosnu je ostavio duboko podeljenom između bošnjačko-hrvatske federacije i srpskog entiteta koji se zove Republika Srpska. Dodik je otvoreno nastojao da odvoji srpski entitet od Bosne i pridruži ga susjednoj Srbiji.

„Sva to halabuke gospodina Dodika ne mogu promijeniti fundamentalnu činjenicu da RS nije država. To je jedan od dva entiteta BiH“, navodi se u tvitu ambasade. „Njegova težnja za „Nezavisnom Srpskom u BiH“ ne štiti RS ili njene stanovnike, već se kocka sa njihovom budućnošću.

Dodik, poznat po svom čvrstom proruskom stavu, pod američkim je finansijskim i putnim sankcijama od januara nakon što ga je Bajdenova administracija optužila za „koruptivne aktivnosti“ koje prijete da destabilizuju region.

Mediji u Bosni kažu da je Dodik među političarima u više od dva desetina zemalja koje je od 2014. Rusija plaćala u zamenu za vršenje prokremljskog uticaja. Prema nedavno objavljenoj reviziji američkih obaveštajnih agencija, Rusija je potrošila najmanje 300 miliona dolara da utiče na politiku i politiku u tim državama.

Na Zapadu postoje strahovi da Rusija – preko bosanskih Srba i svog balkanskog savjeznika Srbije – radi na destabilizaciji Bosne kako bi bar deo svijetske pažnje preusmerila sa svog rata na Ukrajinu.