Nagazne mine Islamske države u centralnoj Siriji ubile 10 radnika

Nagazne mine Islamske države u centralnoj Siriji ubile 10 radnika

Mine koje je ostavila Islamska država u centralnoj Siriji eksplodirale su u ponedeljak na dve različite lokacije, ubivši 10 radnika dok su sakupljali tartufe na selu i ranivši 12, javili su državni mediji.

Prema sirijskoj državnoj novinskoj agenciji SANA, dve mine eksplodirale su istočno od centralnog grada Salamije. Svi povređeni su prebačeni u bolnicu u gradu, dodaje se u izveštaju. Nije odmah bilo jasno šta je izazvalo eksplozije.

Nije neuobičajeno da mine ostavljene pre mnogo godina, kada je IS kontrolisala velike delove Sirije, nehotice eksplodiraju, obično kada se na njih zgaze, nanoseći žrtve.

IS je proterana sa svih teritorija koje je nekada držala u Siriji i susednom Iraku 2019. godine, ali su ekstremisti za sobom ostavili bezbroj bombi i mina, a velika područja tek treba da budu očišćena. Spavačke ćelije militantne grupe i dalje nose smrtonosne napade iu Siriji i Iraku.

SANA je saopštila da je u prvoj eksploziji u ponedeljak poginulo devet ljudi, a dve su ranjene, dok je druga ubila jednu osobu i ranila 10.

Ranije ovog meseca, ćelije IS napale su radnike koji su sakupljali tartufe u blizini centralnog grada Sukhna, ubivši najmanje 53 osobe, uglavnom radnike, ali i neke bezbednosne snage sirijske vlade.

Tartufi su sezonska poslastica koja se može prodati po visokoj ceni. Pošto lovci na tartufe rade u velikim grupama u udaljenim oblastima, militanti IS prethodnih godina su ih više puta napadali, izlazeći iz pustinje da bi ih oteli, ubili neke i otkupili druge za novac.