Ukrajina se sprema za još nestanka struje nakon što je Rusija bombardovala infrastrukturu

Ukrajina se sprema za još nestanka struje nakon što je Rusija bombardovala infrastrukturu

Ukrajinci su u četvrtak pretrpeli prve zakazane nestanke struje od početka rata i pripremili se za još nakon što su ruski vazdušni udari uništili infrastrukturu, dok su kijevske snage gurale ka gradu Hersonu koji je okupirao Rusiju.

Ukrajina napreduje protiv ruskih trupa na istoku i jugu, ali se bori da zaštiti postrojenja za proizvodnju energije i druge komunalne usluge od raketnih udara i udara bespilotnih letelica za koje se čini da su osmišljene da ometaju i demorališu kako se približava zima.

Ljudi širom zemlje pozvani su da koriste manje električne energije jer je vlada uvela ograničenja na potrošnju električne energije širom zemlje između 7 i 23 sata.

Prva takva ograničenja od ruske invazije 24. februara uključivala su nestanak struje u nekim oblastima i usledila su nakon niza ruskih napada za koje je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su pogodili trećinu svih elektrana.

Sjeveroistočni region Sumi ostao je bez vode jer su neke prodavnice prehrambenih proizvoda u Kijevu prijavile da se prodaja flaširane vode povećava u pripremi za moguće nestašice tamo.

„Postoji mnogo bjesa protiv ruskih lidera i ruskog naroda“, rekao je za Rojters Mihailo Holovnjenko, stanovnik Kijeva.

„Ali spremni smo za prekide. Imamo sveće, napunjene baterije. Ukrajina je zadužena da pobjedi.“

Olaf Šolc, njemački kancelar, optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da koristi energiju i glad kao oružje.

Taktika spaljene zemlje neće pomoći Rusiji da dobije rat. Ona će samo ojačati jedinstvo i odlučnost Ukrajine i njenih partnera“, rekao je Šolc u nemačkom parlamentu.

Putin je u četvrtak pregledao poligon za obuku mobilisanih trupa i prikazan je kako puca iz snajperske puške na snimcima koji su očigledno bili namenjeni da pokažu njegovu ličnu podršku vojnicima koji idu da se bore u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da ponovo cilja na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, strategiju koju je pojačala od kada je ovog meseca imenovan Sergej Surovikin – kojeg su ruski mediji prozvali „General Armagedon“ – za komandanta onoga što Moskva naziva svojom „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajina.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je za nacionalnu TV da je Rusija izvela više od 300 vazdušnih udara na ukrajinske energetske objekte od 10. oktobra. On je rekao da vlada traži smanjenje potrošnje energije za 20 odsto kao rezultat.

„Vidimo dobrovoljno smanjenje (potrošnje električne energije). Ali kada to nije dovoljno, prinuđeni smo da uvedemo prinudna isključenja“, rekao je on.

Kijev i Harkov najavili su zabranu korišćenja javnog prevoza na električni pogon poput trolejbusa i smanjili frekvenciju vozova u metrou.

„Isključili smo sve električne uređaje kod kuće. Ovo se mora tretirati veoma ozbiljno. Do sada nismo koristili grejač“, rekla je za Rojters Ljudmila, 75-godišnja Kijevljanka.

Zelenski je u srijedu rekao da će za rešavanje problema sa strujom biti potrebno vrijeme.

„Pretpostavljamo da će ruski teror biti usmeren na energetske objekte dok, uz pomoć partnera, ne budemo u stanju da oborimo 100 odsto neprijateljskih raketa i dronova.

On je trebalo da se obrati na samitu Evropske unije kasnije u četvrtak.

Lideri 27 država članica razgovaraće o opcijama za veću podršku Ukrajini, uključujući energetsku opremu, pomoć u obnavljanju napajanja i dugoročno finansiranje obnove.

Veliki deo razaranja naneli su ruski dronovi, za koje Ukrajina i Zapad kažu da su iranske proizvodnje, što Teheran poriče.

Članice Evropske unije složile su se o novim merama protiv Irana zbog njegove isporuke bespilotnih letelica Rusiji, saopštio je blok, a Britanija je uvela sankcije visokim vojnim ličnostima i firmi za koju je rekla da su umešane u isporuku iranskih dronova Moskvi.

„Podrška Irana Putinovom brutalnom i ilegalnom ratu protiv Ukrajine je žalosna“, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli u saopštenju.

Portparol Bele kuće rekao je da Vašington razmatra uvođenje novih sankcija Teheranu zbog dronova i razmatra rešenja protivvazdušne odbrane za Ukrajinu.

Na terenu, ukrajinska vojska je nastavila da pokušava da pritisne svoje napredovanje ka gradu Hersonu na jugu regiona, jedinoj prestonici regiona koju su ruske snage zauzele.

Administracija koju je imenovala Rusija u sredu je poručila civilima da napuste grad – kontrola nad kojim Rusiji daje kopneni put do Krima, koji je zauzela 2014, i do ušća reke Dnjepar.

Stanovnici Hersona prikazani su na snimcima koje su snimili ruski mediji okupljeni u gradskoj rečnoj luci i čekaju u dugim redovima da se ukrcaju na čamce kako bi stigli na levu, istočnu obalu reke Dnjepar koja deli Ukrajinu.

Ukrajinska vojska je u četvrtak rano saopštila da su 43 ruska vojnika poginula, a šest tenkova i druge opreme uništeno.

Rusko ministarstvo odbrane opisalo je bitku u toj oblasti koju su njene snage dobile.