Holandski parlament podržao je stvaranje specijalnog tribunala za Rusiju u Hagu

Holandski parlament podržao je stvaranje specijalnog tribunala za Rusiju u Hagu

Donji dom holandskog parlamenta – Prijedstavnički dom – podržao je u četvrtak rezoluciju kojom se poziva na stvaranje specijalnog tribunala u Hagu za suđenje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i drugima umješanim u ratne zločine u Ukrajini, prenosi RTL Nieuvs.

Rezoluciju je parlamentu dostavila stranka D66, koja je izrazila podršku Kijevu od referenduma 2016. o ratifikaciji sporazuma o pridruživanju Ukrajine i EU.

Prema političkim snagama, Hag je logičan izbor za stvaranje specijalnog tribunala za Rusiju, budući da se ovde već nalazi Međunarodni krivični sud i da su tu radili prethodni sudovi za ratne zločine.

Član D66 Sjord Vimer Sjordsma smatra da je Tribunal neophodan da bi direktno gonio Putina jer se Međunarodni krivični sud ne bavi pojedinačnim slučajevima.

U Prijedstavničkom domu Holandije već se čuju pozivi da se započnu prvi koraci u pripremi takvog specijalnog tribunala, ne čekajući završetak rata Rusije protiv Ukrajine. Tako rezolucija sadrži poziv vlastima Haga da krenu u potragu za odgovarajućom zgradom i šefu Ministarstva spoljnih poslova – da zatraže podršku EU i UN.

Podsjetimo, u julu je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao na stvaranje Specijalnog suda koji bi najviše vojno i političko rukovodstvo Ruske Federacije priveo pravdi za zločine počinjene u Ukrajini.

Kasnije je priznao da diskusija među demokratskim državama o tribunalu za kažnjavanje rukovodstva Ruske Federacije za ratne zločine u Ukrajini nije laka zbog simbolične težine takvih procesa.