Tesline akcije su pale nakon što je Musk označio recesiju u Kini i Evropi

Tesline akcije su pale nakon što je Musk označio recesiju u Kini i Evropi

Akcije kompanije Tesla Inc (TSLA.O) su oslabile u četvrtak, dan nakon što je izvršni direktor Elon Musk rekao da je proizvođaču električnih vozila „malo teže“ da prikupi potražnju suočen sa slabljenjem globalnog privreda.

Najmanje šest brokerskih kuća snizilo je svoje ciljne cene akcija, a Teslin bik Vedbush Securities je napravio najveći pad od 60 dolara kako bi svoj cilj doveo na 300 dolara. Teslin prihod u trećem kvartalu u srijedu je promašio procijene analitičara.

Mask je rekao analitičarima na konferencijskom pozivu u sredu da Kina i Evropa doživljavaju „neku vrstu recesije” zbog koje potražnja bude „malo teža nego što bi inače bila”. Ali on je takođe rekao da proizvođač električnih vozila ima „odličnu potražnju“ za tekući kvartal, iako je Tesla rekao da će propustiti godišnji cilj isporuke zbog ograničenog transportnog kapaciteta.

Preokrenuo se na zahtjev tokom konferencijskog poziva u julu, rekavši u početku da bi makroekonomska neizvesnost mogla da utiče na potražnju za njenim električnim vozilima, ali kada je analitičar zatražio detalje, rekao je da kompanija nema problem potražnje, već proizvodni problem.

Mask je rekao da ima „super loš predosećaj“ o ekonomiji i da Tesla treba da otpusti oko 10 odsto osoblja u proizvođaču električnih automobila, navodi se u junskom mejlu koji je Rojters video. Kasnije je rekao da će se smanjenje odnositi samo na plaćene radnike.

Tesline akcije su ove godine izgubile više od trećine svoje vrijednosti. Akcije su pale za 6,5% na 207,56 dolara u četvrtak popodne nakon što su pale za čak 9% i dostigle najniži nivo u 16 ​​meseci ranije na sednici.

„Rezultati će verovatno doprineti raspravama o uništenju potražnje koje su uslijedile nakon što su isporuke u trećem kvartalu bile -5% ispod konsenzusa kompanije“, rekao je JP Morgan u izveštaju.

Tesla je u srijedu promašila očekivanja o bruto marži u automobilskoj industriji, pošto su bili teži troškovi za povećanje proizvodnje u novim fabrikama u Berlinu i Ostinu.

„Bikovski narativ očigledno pogađa grubu tačku jer Tesla sada mora ponovo da dokaže ulici da se priča o snažnom rastu suočava sa bezbroj logističkih problema za razliku od ublažavanja zahtjeva“, rekao je analitičar Vedbuša Danijel Ajvs.