Ministarstvo: Neće biti ukinuta neradna nedjelja u tgovinama

Ministarstvo: Neće biti ukinuta neradna nedjelja u tgovinama

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma saopštilo je danas da neradna nedjelja u trgovinama neće biti ukinuta.

„Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je imalo obavezu da pokrene socijalni dijalog između poslodavaca i sindikata oko neradne nedelje u trgovinama što bi rezultiralo dogovorom i potpisivanjem Opšteg kolektivnog ugovora“, ističe se u saopštenju tog Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da je tokom razgovora, kao jedno od mogućih rješenja, postojala opcija da se odustane od predloga da se nedjeljom radi cijele godine, već da radna nedelja bude tokom tri mjeseca ljetnje i dva mjeseca zimske sezone.

„Nakon dodatnih konsultacija sa svojim članstvom, ni Unija poslodavaca, ni Privredna komora nisu spremne da preuzmu odgovornost da u ovom trenutku nametnu obavezu svim granama da bi omogućili trgovini da radi pet mjeseci. UPCG iz istog razloga prošle godine nije prihvatila takav predlog“, piše u saopštenju Ministarstva na čijem čelu je Goran Đurović.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma su poručili da je Vlada Crne Gore obećala da neće donositi bilo kakve jednostrane odluke kao i da će poštovati dogovor socijalnih partnera, tako da u ovom trenutku ostaje ista situacija sa neradnom nedjeljom kao što je bila i do sada.

„U narednom periodu Socijalnim savjetim koordiniraće Ministarstvo rada I socijalnog staranja, te se nadamo da će se uskoro naći model za dogovor koji će obezbijediti prava radnika i prava poslodavaca i potpisivanje OKU, kao krovnog ugovora“, zaključuje se u saopštenju.