Martinović – Herasimenko: Posvećenost jačanju turističkih veza Crne Gore i Ukrajine

Martinović – Herasimenko: Posvećenost jačanju turističkih veza Crne Gore i Ukrajine

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović sastao se Ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olegom Herasimenkom, gdje su razgovarali o trenutnoj situaciji u Ukrajini i razmotrili saradnju između dvije zemlje u turističkom sektoru.

Na sastanku je potvrđena atraktivnost prirodne i turističke ponude Crne Gore i njena prepoznatljivost među ukrajinskim turistima.

Martinović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i istakao potrebu daljeg razvoja turističkog proizvoda, a posebno razvoj turizma na sjeveru zemlje, kao jedan od ključnih prioriteta Ministarstva.

Susret Martinovića i Herasimenka potvrđuje posvećenost obje strane daljem jačanju turističkih veza, te otvara prostor za nove inicijative i projekte koji će doprinijeti ekonomskom razvoju obje zemlje, posebno poslije završetka ratnih dešavanja u Ukrajini i ponovnog otvaranja direktnih avio linija.

Takođe se razgovaralo o pitanju zaštite prirodne sredine.

Tokom sastanka bilo je riječi o evropskim integracijima gdje je izraženo obostrano zadovoljstvo zbog bliske saradnje i podrške u procesu pristupanja Crne Gore i Ukrajine Evropskoj uniji (EU).

Martinović je izrazio podršku pristupanju Ukrajine i uspješnom početku pregovora, ističići da je to strateški cilj koji će donijeti brojne koristi za obje države.

Herasimenko je zahvalio Vladi Crne Gore na kontinuiranoj podršci koju pruža Ukrajini, naglašavajući da Crna Gora ima velike šanse da što prije postane članica EU, te da je lider u ovom procesu.

Na kraju je, Herasimenko uručio pismo zahvalnice Martinoviću koje mu je uputio ministar zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ukrajine Roman Strilets.

U pismu je izražena zahvalnost zbog posjete ministra Martinovića ukrajinskom paviljnu na COP28 u Dubaiju i upućen poziv da učestvuje u implementaciji 8. tačke Formule za mir Vladimira Zelenskog.