Jedna od najmanjih riba na svijetu proizvodi zvuk glasan poput pucnja

Jedna od najmanjih riba na svijetu proizvodi zvuk glasan poput pucnja

Naučnici su otkrili da malena riba Danionella cerebrum, čija dužina ne prelazi širinu nokta odraslog čoveka, može da stvara buku veću od 140 decibela.

Jedna od najmanjih riba na svijetu, koja u odraslom dobu dostiže 12 milimetara dužine, može da proizvede zvuk glasan poput pucnja, navode naučnici u studiji objavljenoj u stručnom časopisu PNAS.

Mužjak vrste Danionella cerebrum, živi u potocima Mjanmara, a proizvodi zvuke koji premašuju 140 decibela, što je zvuk jačine sirene hitne pomoći ili pneumatskog čekića.

Najčešći mehanizam kod riba za proizvodnju zvuka uključuje vibriranje mehura, to jest njihove bešike za plivanje – organa ispunjenog gasom koji se koristi za kontrolu uspona u vodenoj sredini. Zvuk nastaje ritmičkim kontrakcijama posebne grupe mišića.

Međutim, mehanizam proizvodnje zvuka koje proizvodi riba Danionella cerebrum, koja ima najmanji mozak od bilo kog poznatog kičmenjaka, bio je misterija jer mehanizmi rada mišića koji imaju veze sa mehurom za plivanje nisu pružili uverljivo objašnjenje za poreklo zvuka.

Hrskavica koja „bubnja“ o mehur za plivanje

Naučnici Univerziteta Šarite u Berlinu otkrili su da malena riba ima jedinstven sistem za proizvodnju zvuka, koji uključuje hrskavicu, drugačija rebra i mišiće otporne na umor. Ovo omogućava ribi da hrskavicom koja „bubnja“ generiše brze, glasne impulse.

„Razumijevanje ove izvanredne adaptacije proširuje naše znanje o kretanju životinja i naglašava izuzetnu raznolikost mehanizama pokretanja djelova tijela među vrstama, doprinoseći našem boljem razumijevanju evolucione biologije i biomehanike“, navodi se u radu.

Tim naučnika koristio je video-snimke da bi istražio mehanizam proizvodnje zvuka.

Da bi se proizveo zvuk, rebro koje se nalazi pored bešike za plivanje, pomera se posebnim mišićem ka hrskavici. Kada se rebro oslobodi, ono udara u tu bešiku i stvara zvuk bubnja. Rebro je mnogo tvrđe kod mužjaka, što objašnjava zašto ženke ne proizvode isti zvuk.

Naučnici nisu utvrdili zašto ova riba ispušta tako glasne zvuke, ali su sugerisali da bi to moglo da pomogne u navigaciji kroz mutnu vodu ili je agresivna taktika koju koriste mužjaci da bi upozorili konkurenciju.