Mađarska neće ograničavati izdavanje viza Rusima – šef Ministarstva spoljnih poslova

Mađarska neće ograničavati izdavanje viza Rusima – šef Ministarstva spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto potvrdio je u petak namjere Budimpešte da nastavi sa izdavanjem šengenskih viza, uključujući vize za više ulazaka, građanima Rusije.

Kako prenosi Evropska istina, Sijarto je o tome rekao ruskom propagandnom mediju TASS u petak na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

„Postoji jasna metodologija za izdavanje viza turistima iz zemalja sa kojima ne postoji sporazum o viznim olakšicama. To je komplikovanija i nešto duža procedura nego kada postoji takav sporazum. Ali ako nema takvog sporazuma, ne postoji znači da mi ne izdajemo vize. Naravno, nastavićemo da izdajemo vize po proceduri“, rekao je on.

Sijarto je objasnio da je reč o šengenskim vizama, posebno o vizama za više ulazaka.

„Pitanje viza je pitanje u okviru šengenskih sporazuma. Zemlje koje su deo (šengena“) imaju proceduru kako to da urade. Odluka da prestanemo sa izdavanjem šengenskih viza Rusima nije doneta. “, primetio je šef mađarske diplomatije.

Sijarto je još u avgustu rekao da Mađarska ne podržava uvođenje viznih ograničenja za Ruse ili komplikovanje procedure za izdavanje viza.

Podsetićemo da je 12. septembra stupila na snagu odluka Saveta EU da suspenduje sporazum o pojednostavljenju viznog režima sa Ruskom Federacijom. Proces dobijanja viza u zemlje EU za Ruse je postao mnogo duži i skuplji.

Osim toga, 19. septembra je stupila na snagu zabrana ulaska građana Rusije sa šengenskim vizama u Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Poljsku.