Predsjednik Evropskog savjeta pozvao je na suspenziju članstva Rusije u Savetu bezbjednosti UN

Predsjednik Evropskog savjeta pozvao je na suspenziju članstva Rusije u Savetu bezbjednosti UN

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je u petak da članstvo Rusije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija treba suspendovati.

On je to rekao govoreći na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, prenosi Evropska istina.

„Kada stalna članica Saveta bezbednosti započne ničim izazvan i neopravdan rat, rat koji osuđuje Generalna skupština, suspenzija članstva te članice u Savetu bezbednosti bi, po mom mišljenju, trebalo da bude automatska“, rekao je Mišel.

„Korišćenje prava veta trebalo bi da bude izuzetak, ali je postalo, kao što vidimo, pravilo. Reforma je neophodna i hitna“, naglasio je on.

Kao što znate, pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN – Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija – imaju pravo veta na rezolucije.

Savet bezbednosti je najuticajnije telo UN, jer su njegove rezolucije obavezujuće za države članice. Prema Povelji UN, Savet bezbednosti snosi „primarnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je više puta zahtevao da se Rusiji oduzme pravo veta dok ona vodi rat.

Kako je saopšteno, Turska se zalaže za ukidanje prava veta u sistemu Saveta bezbednosti UN.

Američki predsjednik Džo Bajden je u svom govoru na zasedanju Generalne skupštine UN u srijedu potvrdio da podržava proširenje broja stalnih i nestalnih članica Savjeta bezbjednosti.