Litvanija planira da se pridruži vojnoj obuci ukrajinskih trupa u Velikoj Britaniji u septembru

Litvanija planira da se pridruži vojnoj obuci ukrajinskih trupa u Velikoj Britaniji u septembru

Ukrajinsko vojno osoblje prolazi pet kurseva obuke u Litvaniji. Štaviše, zemlja će se pridružiti međunarodnom programu obuke ukrajinskih trupa u Ujedinjenom Kraljevstvu u septembru.

„U aprilu-maju smo Ukrajini ponudili dvije desetina kurseva koje bi Oružane snage Ukrajine mogle da koriste za obuku specijalista. Trenutno je pet njih već aktivirano, a ukrajinska vojna lica prolaze obuku kod nas. Do zaključno oktobra ćemo obučava oko 150 specijalista različitih vojnih profesija. Istovremeno, neke vojne specijalnosti su veoma uskog profila“, rekao je u intervjuu za Ukrinform ministar odbrane Litvanije Arvidas Anušauskas.

Štaviše, napomenuo je ministar, Litvanija planira da se pridruži projektu Ujedinjenog Kraljevstva u kojem se obučava ukrajinska vojska od strane međunarodne grupe stručnjaka.

„Tamo će raditi i do 15 litvanskih instruktora“, dodao je ministar odbrane Litvanije.

Kako je saopšteno, početkom jula prva grupa ukrajinskog vojnog osoblja stigla je u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi učestvovala u novom velikom programu obuke. Kurs obuhvata programe o rukovanju oružjem, prvoj pomoći na bojnom polju, preživljavanju na terenu, taktici patroliranja i pravnim osnovama oružanog sukoba.