Meksički sudija prihvatio optužbe protiv bivšeg tužioca za nestanak 43 studenta

Meksički sudija prihvatio optužbe protiv bivšeg tužioca za nestanak 43 studenta

Meksički sudija presudio je da postoji dovoljno dokaza da se saslušaju optužbe protiv bivšeg državnog tužioca Hesusa Murilja za njegovu navodnu ulogu u nestanku 43 studenta 2014. i njegovoj naknadnoj istrazi, saopštile su sudske vlasti u srijedu.

Muriljo, koji je uhapšen u petak u prvom pritvoru na visokom nivou jednog zvaničnika zbog umešanosti u slučaj, optužen je za mučenje, prisilni nestanak i ometanje pravde.

U to vrijeme glavni tužilac u zemlji, Muriljo, nadgledao je veoma kritikovanu istragu o incidentu u kojem su nestala 43 studenta sa Ajocinapa ruralnog učiteljskog koledža u jugozapadnoj državi Gerero.

Njegovo hapšenje dolazi nakon što je glavni meksički istražitelj za ljudska prava nazvao nestanke „državnim zločinom“ prošle nedelje, što je jedno od najgorih kršenja ljudskih prava u istoriji zemlje.

Međunarodni stručnjaci kažu da je Murillova istraga, u kojoj je zaključeno da je učenike greškom ubila lokalna narko-banda, bila prožeta pogrešnim koracima i zloupotrebama, uključujući mučenje svedoka.

Muriljo se branio sam tokom saslušanja optužnice u srijedu, prenose lokalni mediji.

„Sedam godina su tražili alternativu (prikaz događaja), izmislili su mnoge i svi se raspadaju“, rekao je Muriljo.

„Mogu da prihvatim neke greške, mogu se napraviti greške. Mogu da prihvatim stvari koje su učinjene pogrešno, ali niko nije uspeo da obori (moju istragu)“, dodao je on.

Muriljo će ostati u zatvoru do suđenja, presudio je sudija u sredu uveče.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador preuzeo je dužnost krajem 2018, obećavajući da će istražiti nestanke. Prošle nedelje, sudija je izdao skoro 100 naloga za hapšenje u vezi sa ovim slučajem, uključujući Murillov, rekli su tužioci.

Posmrtni ostaci samo troje učenika su ikada definitivno identifikovani.