Oko 1,3 miliona kupaca bez struje u Portoriku nakon uragana Fiona

Oko 1,3 miliona kupaca bez struje u Portoriku nakon uragana Fiona

Procijenjuje se da je 1,3 miliona domova i preduzeća ostalo bez struje u Portoriku u utorak ujutru nakon što je uragan Fiona udario na ostrvo u nedjelju, izazvavši nestanak struje na cijelom ostrvu za 3,3 miliona ljudi.

Nakon što je pogodio Portoriko, uragan Fiona udario je u Dominikansku Republiku i trenutno se gurao na sjever prema Turksu i Kaikosu. U oluji su poginule najmanje tri osobe.

Centar Fione bio je blizu ostrva Grand Turk, prema američkom Nacionalnom centru za uragane. Oluja je nosila vetrove do 115 milja na sat (185 kilometara na sat) i nastavila je da izaziva obilne padavine i poplave opasne po život u Dominikanskoj Republici.

Fiona je pogodila Portoriko pet godina nakon što je uragan Marija izgubio svu struju na ostrvu 2017.

Poveroutages.com, koji procijenjuje nestanke struje na osnovu podataka iz komunalnih preduzeća, rekao je da je 1,267 miliona korisnika još uvek bez usluge u utorak rano na osnovu onoga što je nazvao ograničenim informacijama dostupnim od LUMA Energi, koja upravlja električnom mrežom u Portoriku.

Poveroutages.com navodi da u Portoriku ima 1,468 miliona kupaca električne energije.

LUMA Energi je u ponedeljak saopštila da njene ekipe procijenjuju štetu, vrše kritične popravke i rade sa Upravom za električnu energiju Portorika (PREPA) i privatnim generatorima na povećanju proizvodnje i ponovnom napajanju električne mreže.

LUMA je u ponedeljak saopštila da je vratila struju za više od 100.000 kupaca. LUMA je saopštila da bi „potpuna restauracija mogla da potraje nekoliko dana“.

LUMA je zajedničko preduzeće u vlasništvu jedinica kanadske energetske kompanije ATCO Ltd (50%) i američkog energetskog izvođača Kuanta Services Inc (PVR.N) (50%).

PREPA, koja je upravljala električnom mrežom na ostrvu kada je pogodio uragan Marija, još uvek poseduje veći deo energetske infrastrukture Portorika. LUMA je dobila ugovor za upravljanje mrežom 2020. i počela da upravlja tim sistemom 2021. godine.

Većinu od pet godina od Marije, dugovima opterećena vlada i PREPA bili su zaglibljeni u bankrotu, a finansijama Portorika upravlja nadzorni odbor imenovan na savjeznom nivou.