Kolumbija neće izručiti kriminalce koji pregovaraju o vladinim poslovima – Petro

Kolumbija neće izručiti kriminalce koji pregovaraju o vladinim poslovima – Petro

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro predložio je u sredu da trgovci drogom koji se pridržavaju vladinih uslova za predaju i napuste trgovinu ne budu izručeni kako bi se suočili sa optužbama u inostranstvu.

Petro, ​​koji je ovog mjeseca položio zakletvu na obećanjima da će doneti „potpuni mir“ u Kolumbiju, rekao je da je njegova vlada u kontaktu sa raznim naoružanim grupama koje žele da pregovaraju o izlazu iz sukoba.

Levičar Petro je naširoko doveo u pitanje efikasnost ekstradicije, pravnog sredstva koje Sjedinjene Države smatraju moćnim sredstvom odvraćanja od kriminala.

Njegova vlada je ponudila pravne beneficije kao što su smanjene kazne članovima kriminalnih grupa koji daju informacije o trgovini drogom i polažu oružje.

Trgovci drogom koji ne pregovaraju sa državom biće izručeni, a trgovci drogom koji pregovaraju sa državom i ponovo počine krivično delo biće izručeni, bez ikakvog pregovaranja, u Sjedinjene Američke Države“, rekao je Petro novinarima posle sastanka sa gostujućim Špancem. premijer Pedro Sančez.

Trgovci drogom koji pregovaraju o pravnim beneficijama sa kolumbijskom državom i definitivno prestanu da budu trgovci drogom neće biti izručeni“, rekao je on.

Vlada je u komunikaciji sa različitim naoružanim grupama, uključujući kriminalnu bandu Clan del Golfo i disidente iz sada demobilisane pobunjeničke grupe FARC, koji odbijaju mirovni sporazum iz 2016.

Puni smo pisama, pisanih reči u kojima se traži mir, traže se pregovori“, rekao je Petro.

Članovi američke delegacije u poseti Kolumbiji ove nedelje rekli su da Bajdenova administracija prepoznaje zajedničku odgovornost za trgovinu drogom i potrebu da se njome uhvati u koštac bez povrede već ranjivog stanovništva.

Petro je sa gostujućom delegacijom predložio tri druge tačke u vezi sa politikom narkotika, uključujući zamenu useva, zabranu i borbu protiv pranja novca, rekao je Rahul Gupta, direktor američke Kancelarije za nacionalnu politiku kontrole droga, rekao je na konferenciji za novinare.

O predloženom okončanju ekstradicije trebalo je razgovarati sa kolumbijskim ministarstvima, rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik američkog državnog sekretara za međunarodne narkotike i poslove sprovođenja zakona Tod Robinson.

„Ovo je očigledno nešto o čemu će Ministarstvo pravde morati da razgovara sa ministarstvom pravde, a Stejt department sa ministarstvom spoljnih poslova“, rekao je Robinson.