Domaćin Svijetskog prvenstva u Kataru uhapsio radnike posle protesta

Domaćin Svijetskog prvenstva u Kataru uhapsio radnike posle protesta

Domaćin Svijetskog prvenstva u fudbalu Katar uhapsio je najmanje 60 stranih radnika koji su protestovali zbog kašnjenja plata, a neke od njih je i deportovao, saopštila je grupa za zastupanje.

Katar se suočio sa međunarodnim nadzorom nad svojom radnom praksom otkako je imenovan za domaćina međunarodnog fudbalskog turnira, a kao i mnoge druge arapske zemlje Zaliva, u velikoj meri se oslanja na strane radnike iz zemalja kao što su Indija i Filipini.

Video snimak objavljen na mreži prikazuje oko 60 radnika kako ljutito protestuju zbog toga što su čak sedam meseci bili bez plate ispred kancelarija Al Bandari internacionalne grupe u Dohi 14. avgusta.

Al Bandari International Group je konglomerat koji, između ostalog, uključuje građevinske, hotelske, nekretnine i ugostiteljske poduhvate pod svojim kišobranom.

I dok nije odgovorila na zahtev Asošijeted presa da komentariše ovo pitanje, katarska vlada je priznala da kompanija nije isplatila plate radnicima i obećala da će Ministarstvo rada zemlje isplatiti „sve zakašnjele plate i Prednosti.“

„Kompanija je već bila pod istragom nadležnih organa zbog neisplate zarada pre incidenta, a sada se preduzimaju dalje radnje nakon što je propušten rok za izmirenje zaostalih plata“, dodala je vlada i navela da je jedan broj demonstranata „pritvoren zbog kršenja zakona o javnoj bezbjednosti“ za AP.

Reagujući na razvoj događaja, izvršni direktor grupe za ljudska i radna prava Ekuidem, Mustafa Kadri, upitao je: „Da li je to zaista realnost koja izlazi na videlo?“

Nakon što su blokirali raskrsnicu ispred tornja Shoumoukh u Dohi na gradskom Ring Roadu, demonstranti su uhapšeni, a zatim zadržani u pritvorskom centru na velikoj vrućini bez klima uređaja, prema pričama prenetim Kadriju.

Kako je temperatura u Dohi prošle nedelje dostigla oko 41 stepen Celzijusa, Kadri je rekao da je policija rekla uhapšenima da ako mogu da štrajkuju po vrućem vremenu, mogu i da spavaju bez klima-uređaja.

U nepotvrđenim komentarima, jedan pritvoreni radnik je objasnio Ekuidemu da je video do 300 kolega u pritvorskim centrima iz zemalja poput Indije, Filipina, Nepala, Bangladeša i Egipta, pri čemu su neki od njih isplaćivali plate nakon protesta, a drugi ne.

U proteklim protestima neki strani radnici su deportovani, a njihovi ugovori o radu često su bili vezani za boravišne vize i pravo na osnivanje sindikata ograničeno samo na Katarce.

Katar je postigao određeni napredak u poboljšanju prakse zapošljavanja otkako je dobio pravo da bude domaćin FIFA-inog turnira 2010. godine.

Usvajajući minimalnu platu od 275 dolara za radnike i osiguravajući da imaju hranu i stambene dodatke, zemlja je takođe eliminisala svoj ‘kafala’ sistem koji je radnike vezivao za poslodavce dajući konačnu reč o tome da li mogu da napuste posao, a u nekim slučajevima i Katar sama sebe.

Kadri je među istaknutim glasovima koji su naterali vlasti u Dohi da učine više za radnike i pozirali: „Da li nas je Katar sve prevario u poslednjih nekoliko godina?“

Kadri je tvrdio da su nedavne reforme mogle pružiti „pokriće“ za katarsku vladu kako bi omogućile nastavak uobičajene prakse.

U pozadini kontroverze u kombinaciji sa drugim vrućim temama kao što su smrt migranata i tretman LGBTK zajednice, Svijetsko prvenstvo u fudbalu bi trebalo da počne 20. novembra.