Kina raspoređuje brodove i avione u blizini Tajvana, kaže Tajpej

Kina raspoređuje brodove i avione u blizini Tajvana, kaže Tajpej

Značajna grupa kineskih vojnih brodova i aviona otkrivena je oko Tajvana usred pojačanih tenzija u regionu, saopštilo je u nedelju Ministarstvo odbrane tog samoupravnog ostrva.

Prema ministarstvu, osam brodova kineske mornarice i 23 aviona otkriveno je u blizini Tajvana. Deset aviona, navodi se, „letelo je na istočnom delu srednje linije Tajvanskog moreuza“, što u praksi služi kao nezvanična barijera između kontinentalne Kine i ostrva.

Tajvanska vojska je dodala da je lokalnoj borbenoj vazdušnoj patroli data relevantna uputstva i da se aktivnosti Pekinga pomno prate.

Očigledno kinesko raspoređivanje dolazi dan nakon što su SAD poslale dva ratna broda u Tajvanski moreuz, u onome što je mornarica nazvala „rutinskom“ tranzitnom misijom, koja je trebalo da „demonstrira posvećenost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku“.

Peking je odgovorio tako što je svoju vojsku stavio u stanje pripravnosti i signalizirao spremnost „da na vreme zaustavi sve provokacije“. Ranije je Kina takođe osudila SAD, nazivajući ih „rušiteljima mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu“.

Tenzije u regionu rastu od kontroverzne posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju početkom avgusta, koja je dovela do kolapsa odnosa između Vašingtona i Pekinga i izazvala nalet kineske vojne aktivnosti u toj oblasti. Kinesko ministarstvo odbrane je tada saopštilo da je izvelo vežbe koje simuliraju „blokadu“ ostrva, kao i amfibijske napade i gađanje kopnenih ciljeva.

Peking to samoupravno ostrvo smatra svojom teritorijom, a posete visokih američkih zvaničnika posmatra kao napade na njegov suverenitet i kršenje principa „Jedne Kine“. Tajvanski moreuz, koji odvaja samoupravno ostrvo od kontinentalne Kine, bio je izvor vojnih tenzija od 1949. godine, kada su kineski nacionalisti pobegli na ostrvo nakon što su izgubili građanski rat od komunista.