Indija u pregovorima o gasu sa Rusijom

Indija u pregovorima o gasu sa Rusijom

Indija je trenutno u pregovorima sa Rusijom o obnavljanju isporuke gasa u okviru dugoročnog ugovora o uvozu između ruskog državnog energetskog giganta Gasproma i indijskog državnog GAIL-a, rekao je predsjednik GAIL-a Manoj Jain, a citira Rojters.

GAIL, najveći distributer gasa i operater gasovoda u zemlji, nije mogao da primi prethodno dogovoreni uvoz od maja i zbog toga je bio primoran da prekine snabdevanje klijentima.

„Postoje neka neposredna pitanja koja pokušavamo da rešimo kako na nivou kompanije, tako i na nivou G2G [od vlade do vlade]“, rekao je on na godišnjem sastanku akcionara u petak.

Džain je istakao da su količine u okviru sporazuma sa Gazpromom, koje iznose oko petinu ukupnog portfelja gasa GAIL-a u inostranstvu od 14 miliona tona godišnje, pogođene sukobom Rusije i Ukrajine.

„Dakle, sve u svemu, to ne utiče na nas značajno. Jedini uticaj je od deset do 15 odsto“, rekao je top menadžer i dodao da dodavanje domaćeg gasa smanjuje uticaj na lokalno snabdevanje na oko 7-8 odsto.

GAIL je potpisao 20-godišnji ugovor sa Gaspromom još 2012. Prema uslovima ugovora, kompanija je trebalo da kupuje u projseku 2,5 miliona tona LNG-a, tečnog prirodnog gasa, godišnje. Isporuka po ugovoru počela je 2018.

Gazprom Marketing Singapur (GMTS) je potpisao ugovor u ime Gasproma. Međutim, GMTS je bio jedinica Gasproma Germanije, a zauzeo ga je Berlin u okviru zapadnih sankcija zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.