Ratni posmatrač: Izraelski napad je gađao skladište raketa u Siriji

Ratni posmatrač: Izraelski napad je gađao skladište raketa u Siriji

Satelitski snimci pokazuju široko rasprostranjena razaranja u ogromnom vojnom objektu u zapadnoj Siriji na meti nedavnog izraelskog vazdušnog napada, a šef ratnog posmatrača sirijske opozicije rekao je u nedelju da je napad bio usmeren na skladište sa stotinama raketa srednjeg dometa za Iran -podržani borci.

Sirijski državni mediji javili su nakon napada u četvrtak uveče u blizini gradova Tartus i Hama da su dve osobe ranjene i da je izbio požar u obližnjim šumama. Dodaje se da su rakete ispaljene preko Sredozemnog mora i da je većina oborena.

Tadašnji sirijski opozicioni aktivisti rekli su da je napad bio usmjeren na skladište oružja i naučno-istraživački centar u blizini centralnog grada Masiafa, uporišta vlade. Masiaf je skoro na pola puta između primorskog grada Tartusa i centralnog grada Hame.

Tajms of Izrael je u nedjelju objavio slike koje je napravio Planet Labs PBC i obezbedila Aurora Intel, mreža koja pruža vesti i ažuriranja zasnovana na obaveštajnim podacima otvorenog koda.

Aurora Intel je tvitovala da je početna analiza satelitskih snimaka pokazala da su neke zgrade i oblasti pretrpele veliku štetu od prijavljenih vazdušnih napada. Dodaje se da su oblasti oko Centra za naučne studije i istraživanja pretrpele „veliku štetu od požara usled sekundarnih eksplozija“.

Snimci su pokazali da je deo zelenih površina oko objekta izgoreo.

Rami Abdurahman, koji vodi opozicioni ratni posmatrač sa sedištem u Britaniji, poznat kao Sirijska opservatorija za ljudska prava, rekao je da su Izraelci pogodili nekoliko pozicija, ali da je glavna meta bila džinovsko skladište oružja u kome se nalazi oko 1.000 precizno navođenih projektila srednjeg dometa. On je rekao da su eksplozije u objektu trajale više od pet sati nakon štrajka.

Abdurahman je dodao da podzemni objekat za razvoj projektila u oblasti pod nadzorom iranske paravojne Revolucionarne garde nije pogođen udarima, verovatno zato što je iskopan duboko u planinama. On je rekao da je u napadu jedan kapetan sirijske vojske poginuo, a 14 drugih Sirijaca ranjeno.

„Eksplozije su bile među najvećim otkako je Izrael počeo da izvodi vazdušne napade u Siriji“, rekao je on.

Nije bilo zvaničnog komentara izraelske vojske.

Izrael je izvršio stotine napada na ciljeve unutar delova Sirije pod kontrolom vlade tokom protekle decenije svog građanskog rata, ali retko priznaje ili raspravlja o takvim operacijama.

Međutim, priznala je da gađa baze saveznika sirijskog predsednika Bašara Asada, uključujući libansku militantnu grupu Hezbolah i druge milicije koje podržava Iran. Izraelski vojni zvaničnici su u prošlosti govorili da je rat ((zvezdica)(zvezdica) da li želimo da kažemo rat ovde? Njihova borba možda?) je protiv iranskog učvršćivanja u Siriji.