Kina je spremna da olabavi zabrane COVID-a nakon nedjelju dana istorijskih protesta

Kina je spremna da olabavi zabrane COVID-a nakon nedjelju dana istorijskih protesta

Kina će u narednim danima objaviti ublažavanje svojih karantinskih protokola za COVID-19 i smanjenje masovnog testiranja, rekli su izvori Rojtersu, primetna promena u politici nakon besa zbog najstrožih ograničenja na svetu podstakla je široku rasprostranjenost. protesti.

Slučajevi širom zemlje ostaju blizu rekordnih, ali promene dolaze pošto su neki gradovi poslednjih dana ukinuli karantene, a visoki zvaničnik je rekao da sposobnost virusa da izazove bolest slabi.

Zdravstvene vlasti koje najavljuju popuštanje u svojim oblastima nisu pominjale proteste – najveću manifestaciju građanske neposlušnosti u Kini godinama, koja se kretala od bdenja uz sveće u Pekingu do uličnih sukoba sa policijom u Guangdžouu.

Mere koje treba da budu predstavljene uključuju smanjenje masovnog testiranja i redovne testove nukleinske kiseline i poteze koji omogućavaju da se pozitivni slučajevi i bliski kontakti izoluju kod kuće pod određenim uslovima, rekli su izvori upoznati sa ovim pitanjem.

To je daleko od ranijih protokola koji su doveli do frustracija javnosti jer su čitave zajednice bile zaključane, ponekad nedeljama, čak i nakon samo jednog pozitivnog slučaja.

Frustracija je proključala prošle nedelje u demonstracijama javnog prkosa bez presedana u kontinentalnoj Kini otkako je predsednik Si Đinping preuzeo vlast 2012. godine, a došlo je kada je privreda spremna da uđe u novu eru mnogo sporijeg rasta nego što je viđeno decenijama.

Manje od 24 sata nakon nasilnih protesta u Guangdžouu u utorak, vlasti u najmanje sedam okruga velikog proizvodnog čvorišta saopštile su da ukidaju privremena ograničenja. Jedan okrug je rekao da će omogućiti ponovno otvaranje škola, restorana i preduzeća, uključujući bioskope.

Gradovi uključujući Čongking i Džengdžou takođe su najavili ublažavanje.

Dodajući osećaj promene u pravcu, potpredsednik Sun Čunlan, koji nadgleda napore COVID-a, rekao je da sposobnost virusa da izazove bolest slabi, preneli su državni mediji.

„Zemlja se suočava sa novom situacijom i novim zadacima u prevenciji i kontroli epidemije, pošto patogenost virusa Omicron slabi, sve više ljudi se vakciniše i akumulira iskustvo u suzbijanju virusa“, ​​rekao je San u komentarima objavljenim u državnim medijima.

Sun je takođe pozvao na dalju „optimizaciju“ politike testiranja, lečenja i karantina.

Pominjanje slabljenja patogenosti je u suprotnosti sa ranijim porukama vlasti o smrtonosnosti virusa.

„Sanov govor, pored značajnog ublažavanja mera kontrole COVID-a u Guangdžouu juče, šalje još jedan snažan signal da će se politika nulte COVID-19 okončati u narednih nekoliko meseci“, rekli su analitičari Nomure u istraživačkoj belešci.

„Ova dva događaja možda ukazuju na početak kraja nultog COVID-a.

U glavnom gradu, Pekingu, neke zajednice su počele da se pripremaju za promene.

Jedna zajednica na istoku grada ove nedelje održava onlajn anketu o mogućnosti izolacije pozitivnih slučajeva kod kuće, rekli su stanovnici.

„Svakako pozdravljam odluku naše stambene zajednice da vodi ovo glasanje bez obzira na ishod“, rekao je rezident Tom Simpson, generalni direktor za Kinu u Kinesko-britanskom poslovnom savetu.

Rekao je da je njegova glavna briga to što je prisiljen da ode u karantenski objekat, gde „uslovi mogu biti u najmanju ruku sumorni“.

Istaknuti nacionalistički komentator Hu Ksiđin rekao je u objavi na društvenim mrežama u sredu da su mnogi asimptomatski prenosioci koronavirusa u Pekingu već u karantinu kod kuće.

Širom sveta su porasla očekivanja da bi Kina, iako još uvek pokušava da obuzda infekcije, mogla da pogleda da ponovo otvori svoje granice u nekom trenutku sledeće godine kada postigne bolju stopu vakcinacije među svojim oklevajućim starijim osobama.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju na rasprostranjenu bolest i smrt ako se COVID pusti pre nego što se vakcinacija poveća.

Kineske akcije i tržišta širom sveta su u početku pali nakon protesta tokom vikenda u Šangaju, Pekingu i drugim gradovima, ali su se kasnije oporavili u nadi da bi pritisak javnosti mogao da dovede do novog pristupa vlasti.

Više izbijanja COVID-a moglo bi da utiče na kinesku ekonomsku aktivnost u bliskoj budućnosti, saopštio je Međunarodni monetarni fond u sredu, dodajući da vidi prostor za bezbednu rekalibraciju politika koje bi mogle da dozvole da se privredni rast podigne 2023.

Kineske stroge mere obuzdavanja ove godine su umanjile domaću ekonomsku aktivnost i prelile se na druge zemlje kroz prekide lanca snabdevanja.

Nakon loših podataka u zvaničnom istraživanju održanom u sredu, indeks menadžera nabavke kompanije Caikin/S&P Global pokazao je da se fabrička aktivnost smanjila u novembru četvrti mesec zaredom.

Dok promena tona o COVID-u deluje kao odgovor na nezadovoljstvo javnosti strogim merama, vlasti traže i ispitivanje prisutnih na demonstracijama.

China Dissent Monitor, koji vodi Fridom haus koji finansira američka vlada, procenjuje da je najmanje 27 demonstracija održano širom Kine od subote do ponedeljka. Australijski istraživački centar ASPI procenio je 51 protest u 24 grada.