Izgradnja zida na granici Finske i Rusije počeće do kraja godine?

Izgradnja zida na granici Finske i Rusije počeće do kraja godine?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Finske izračunalo je da će izgradnja ograde na delu granice sa Rusijom koštati šest miliona evra, a građevinski radovi mogu da počnu do kraja 2022. godine.

Kako prenosi „Evropska istina“, o tome je iz izvora saznao finski list Ilta-Sanomat.

Prvi deo budućeg zida na granici sa Rusijom biće izgrađen na jugoistoku Finske. Planirano je da se barijera sastoji ne samo od fizičke barijere, već i od kolovoza i sredstava za nadzor.

Ako finska vlada odobri finansiranje zida, prvi deo bi mogao da bude završen do proleća 2023. godine, navode izvori Ilta-Sanomat. Za ovo, pitanje vlasništva graničnih parcela, kao i otpornosti ograde na zimske vremenske uslove, tek treba da se reši.

Ranije je finska granična straža preporučila vladi da podigne ogradu na bar nekim delovima granice sa Rusijom „zbog promene bezbednosne situacije”. Ovu ideju je ranije podržala šefica vlade zemlje Sana Marin.

Finska ima kopnenu granicu sa Rusijom u dužini od oko 1300 km. Prema procenama Granične službe, fizička barijera biće potrebna na ne više od 260 km granice.

Podsetimo, finska vlada odlučila je da od 30. septembra značajno ograniči putnički saobraćaj na istočnoj granici sa Rusijom.