Izbijaju novi sukobi između Azerbejdžana i Jermenije

Izbijaju novi sukobi između Azerbejdžana i Jermenije

Izbili su sukobi između azerbejdžanskih i jermenskih trupa, javile su ruske novinske agencije rano u utorak, u nastavku višedecenijskih neprijateljstava povezanih sa spornom teritorijom Nagorno-Karabaha.

Azerbejdžan, koji je ponovo uspostavio punu kontrolu nad teritorijom u šestonedeljnom sukobu 2020. godine, priznao je žrtve među svojim snagama. Jermenija nije pominjala gubitke, ali je rekla da su sukobi nastavljeni preko noći.

Vlada Jerevana saopštila je da će se pozvati na sporazum o saradnji sa Rusijom i apelovati na bezbednosni blok koji predvodi Rusija, Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti, kao i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, preneo je Interfaks.

Pored ruskog predsednika Vladimira Putina, jermenski premijer Nikol Pašinjan pozvao je francuskog predsednika Emanuela Makrona i državnog sekretara Sjedinjenih Država Antonija Blinkena da razgovaraju o situaciji.

Blinken je pozvao na hitan prekid neprijateljstava za koja je svaka strana okrivila drugu.

„Nekoliko položaja, skloništa i ojačanih punktova azerbejdžanskih oružanih snaga… bilo je pod intenzivnim granatiranjem iz oružja različitih kalibara, uključujući minobacače, od strane jedinica jermenske vojske“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

„Kao rezultat toga, dolazi do gubitaka u ljudstvu i oštećenja vojne infrastrukture.

U izjavama Azerbejdžana se navodi da su jermenske snage bile angažovane u obaveštajnim aktivnostima na njenoj granici, prebacile oružje u tu oblast i da su u ponedeljak uveče izvele rudarske operacije.

Rečeno je da su njegove akcije „strogo lokalne prirode usmerene na vojne ciljeve“.

Ministarstvo odbrane Jermenije je saopštilo: „Intenzivna pucnjava se nastavlja – započeta kao rezultat velike provokacije azerbejdžanske strane. Oružane snage Jermenije su pokrenule proporcionalan odgovor“.

Sukob je prvi put izbio kasnih 1980-ih kada su obe strane bile pod sovjetskom vlašću, a jermenske snage su zauzele delove teritorije u blizini Nagorno-Karabke – odavno međunarodno priznate kao teritorija Azerbejdžana, ali sa velikom jermenskom populacijom.

Azerbejdžan je povratio te teritorije u borbama 2020. godine, koje su okončane primirjem uz posredovanje Rusije i hiljadama stanovnika koji su se vratili u domove iz kojih su pobegli.

Lideri obe zemlje su se od tada nekoliko puta sastajali kako bi sklopili sporazum namenjen uspostavljanju trajnog mira.