Plemenski špijuni u Siriji pomažu SAD u pobjedi u ratu bespilotnih letelica protiv Islamske države

Plemenski špijuni u Siriji pomažu SAD u pobjedi u ratu bespilotnih letelica protiv Islamske države

Kada je američka vojska gađala komandanta Islamske države Mahera al-Agala udarom dronom u sjevernoj Siriji u julu, bilo je malo izgleda da će to promašiti. Razlog? Osveta.

Sa poslednjim borbenim snagama Islamske države smeštenim u udaljenim oblastima, Sjedinjene Države se okreću pomoći pripadnicima plemena koji gore da bi se osvetili za zločine koje je ta grupa pokrenula kada je vladala delovima Sirije i Iraka.

Još uvek žedni osvete osam godina nakon što je grupa, poznata i kao DAEŠ, masakrirala stotine njihovog klana, pripadnici plemena Sheitaat u Siriji postavili su uređaj za praćenje na motor koji je Agal vozio kada je ubijen, jedan od ljudi koji su ga pratili. dole reče.

Taj pripadnik plemena, čiji je izveštaj potvrdio zapadni obaveštajni oficir u regionu, rekao je da su plemenski rođaci u kontaktu sa najbližom porodicom komandanta Islamske države tajno pratili njega mjesecima u sjevernoj Siriji.

„Krvno sam se osvetio za one iz svog plemena koje je DAEŠ razapeo, pogubio i bez milosti odrubio glavu“, rekla je osoba koja je iz bezbednosnih razloga odbila da se identifikuje, rekla je Rojtersu telefonom iz Sirije. „To je izlečilo žar u našim srcima.

U jednom od svojih najkrvavijih zločina, Islamska država je masakrirala više od 900 pripadnika plemena Sheitaat u tri grada u istočnom sirijskom regionu Deir al-Zor 2014. godine kada su se pobunili protiv džihadističke vladavine.

Dok je Islamska država senka grupe koja je vladala trećinom Sirije i Iraka u kalifatu proglašenom 2014. godine, stotine boraca još uvek kampuju u pustim oblastima gde ni koalicija predvođena SAD ni sirijska vojska, uz podršku Rusije i milicije koje podržava Iran, vrše punu kontrolu.

Arapski pripadnici plemena u Siriji koji traže osvetu sada su deo rastuće mreže plemenskih špijuna koji igraju značajnu ulogu u kampanji američke vojske da dodatno degradira grupu, rekli su tri zapadna obaveštajna izvora i šest plemenskih izvora.

„Ove mreže doušnika rade sa Amerikancima koji ih podmeću svuda“, rekao je Jaser al Kasab, plemenski poglavica iz grada Gharanidž u oblasti Deir al-Zor.

„Informatori iz istog plemena javljaju o svojim rođacima u Islamskoj državi“, rekao je on.

Upitan o ulozi plemenskih doušnika u Siriji, američki vojni zvaničnik je rekao da je u operaciji protiv Agala gađanje gotovo u potpunosti zasnovano na ljudskim obaveštajnim podacima.

„To je nešto što je zahtevalo duboku mrežu u regionu“, rekao je zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan jer nije bio ovlašćen da javno govori o tom pitanju.

Zapadni obaveštajni oficir koji je potvrdio izveštaj o Agalovom ubistvu i dugom periodu praćenja od strane pripadnika plemena pre napada, obavešten je o plemenskoj podršci koalicije koju predvode SAD za aktivnosti protiv pobunjenika.

Američka vojska, koja ima oko 900 vojnika na severoistoku Sirije, rekla je da je Agal bio jedan od prvih pet vođa grupe i da je odgovoran za razvoj mreža Islamske države izvan Iraka i Sirije.

Centralna komanda SAD je tada rekla da je napad na Agala usledio nakon opsežnog planiranja.

Pošto su mnogi od stranih komandanata Islamske države ubijeni ili pritvoreni, Sirijci su postali sve značajniji u njenom rukovodstvu, čineći militante ranjivijim na prodor drugih Sirijaca koji žele da poravnaju račune, rekli su zapadni i regionalni obaveštajni izvori i tri visoka plemenska lica.

Dok četiri izvora upoznata sa operacijom prikupljanja obaveštajnih podataka kažu da se novac ponekad plaća za informacije, mnogi doušnici su vođeni osvetom za zločine koje je grupa počinila na vrhuncu svoje moći.

Neke doušnike su regrutovali plemenski posrednici koji su već bili deo mreže. Drugi su davali doprinos direktno preko telefonske linije koju je postavila koalicija za primanje napojnica, rekao je poglavica plemena Sheitaat Kasab.

Američki vojni oficir je potvrdio da su doušnici plaćeni, ali nije precizirao.

Plemenske mreže koje finansiraju SAD prodrle su u spavače ćelije Islamske države i prikupile podatke o novim regrutima, među kojima su u nekim slučajevima i suplemenici, saopštilo je pet plemenskih izvora. Tri zapadna obaveštajna službenika i jedan regionalni bezbednosni zvaničnik potvrdili su svoje izveštaje.

Mnogi špijuni potiču iz plemena Šejtat, izdanaka najvećeg sirijskog plemena Akaidat, koji se borio sa snagama koje podržavaju SAD da isteraju Islamsku državu iz delova severoistočne Sirije, zauzevši grad Raku posle duge bitke 2017.

„Oni žele osvetu pa pribegavaju saradnji sa svojim rođacima kako bi procurili informacije i dali lokacije vođa ID. Oni koriste plemenske veze“, rekao je Samer al Ahmad, stručnjak za džihadističke grupe koji dolazi iz regiona.

Jedan od zapadnih obaveštajnih službenika rekao je da je ljudska inteligencija – za razliku od informacija prikupljenih sa uređaja kao što su mobilni telefoni – sada presudna jer militanti sve više izbegavaju sredstva komunikacije koja su sklona nadzoru.

„Većina novih operativaca ne koristi mobilne uređaje ili uređaje koji su stajali iza velikih prošlih hitova stranih džihadista“, rekao je oficir, koji je upoznat sa nekim od tajnih napora.

Takva ljudska inteligencija bila je „kritična“ u nastojanju da se ubiju i privedu glavni militanti u Siriji od početka godine i odigrala je ključnu ulogu u Agalovom slučaju, rekao je američki vojni zvaničnik.

„Mnogo puta će ljudska inteligencija dopuniti vaše druge oblike inteligencije, informacije koje pokupite odatle ili iz glasovnih signala i možete ih dopuniti. U tom slučaju to je zaista dovelo do prikupljanja“, rekao je zvaničnik.

Agal se krio na videlo u severnoj Siriji, provodeći većinu svog vremena na teritoriji koju su držali sunitski arapski pobunjenici koje podržava Turska i uglavnom se klonio oblasti bliže svom rodnom gradu gde bi mogao da bude prepoznat, rekla su dvojica njegovih rođaka.

Njegova smrt je označila jedan od nekoliko udaraca Islamskoj državi u Siriji ove godine.

U februaru, vođa grupe Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kuraiši poginuo je tokom racije američkih specijalnih snaga u severnoj Siriji, dok su u junu američke snage zarobile još jednog visokog vođu, Ahmada al Kurdija.

Agal, Kurdi i drugi militanti koji su bili na meti vratili su se u normalan život, mešajući se među stanovnicima gusto naseljenog područja duž turske granice daleko od oblasti koje kontrolišu Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržavaju SAD.

Uspešni američki udari ohrabrili su Ahmada Asada al Hasunija, višu ličnost u plemenu Šejtat koji još uvek traga za ostacima dvojice od svoja četiri sina koje je Islamska država odrubila 2014.

„Zaklali su moje sinove i spalili naša srca“, rekao je. „Kunem se Bogom da neću spavati dok i poslednji zločinac ne bude mrtav“

Iako Islamskoj državi sve više nedostaje kapacitet da izvede velike spektakularne napade, njeno prisustvo raste u udaljenim oblastima Deir al-Zora gde je kontrola SDF-a predvođenih Kurdima klimava, kažu stanovnici.

Noću su maskirani muškarci postavili kontrolne punktove sejući strah u selima u blizini Busaire duž reke Eufrat, saopštilo je pet plemenskih izvora.

U međuvremenu, napadi na kontrolne punktove SDF-a takođe su se povećali poslednjih meseci, rekao je plemenski poglavar šeik Bašir Dandal, a militanti su takođe naneli teške žrtve proiranskim milicijama oko Palmire.

Strah od ponovnog oživljavanja Islamske države podstakao je 32-godišnjeg Abdulaha al Omara da obavesti svoje rođake.

„Koaliciji sam dao do znanja petoro ljudi, uključujući dva rođaka iz mog plemena za koje smo saznali da su bili sa DAEŠ-om, upravljali kontrolnim punktovima, palili kuće“, rekao je Omar, koji dolazi iz Abu Hamama pored Eufrata južno od Busajre.

„Ne možemo mirno da spavamo noću jer znamo da su oni još uvek tamo i čekaju pravo vreme da se osvete i pokolju one koji su preživeli njihove masakre.