Novi Zeland bi mogao postati republika, ali ne uskoro, kaže Ardern

Novi Zeland bi mogao postati republika, ali ne uskoro, kaže Ardern

Novi Zeland neće aktivno preduzimati nikakve mjere da postane republika u kratkom roku nakon smrti kraljice Elizabete, rekla je premijerka Džasinda Ardern, iako očekuje da će pacifička nacija na kraju postati republika.

„Nikada nisam osetila hitnost. Toliko je izazova sa kojima se suočavamo. Ovo je velika, značajna debata. Nemojte misliti da će se to dogoditi ili bi trebalo da se desi brzo“, rekla je Ardern novinarima u ponedeljak na pitanje da li je promjena u Britanski monarh će pokrenuti razgovore o republikanizmu u zemlji.

Novi Zeland je jedno od 15 kraljevstava u kojima se britanski monarh smatra šefom države, uključujući Australiju i Kanadu, iako je ta uloga uglavnom ceremonijalna. Ali već neko vrijeme se vodi debata o tome da li pacifička nacija treba da postane republika, sa građaninom kao šefom države.

„Verujem da će se Novi Zeland s vremenom zaputiti. Verujem da će se to desiti tokom mog života, ali ne vidim to kao kratkoročnu meru ili bilo šta što će uskoro biti na dnevnom redu“, rekao je Ardern.

Novi Zeland će obeležiti smrt kraljice Elizabete državnim parastosom i jednokratnim državnim praznikom 26. septembra, rekao je Ardern. Ardern će predstavljati Novi Zeland, zajedno sa generalnim guvernerom, na kraljičinoj sahrani, a u sredu će otputovati u London.

Kraljičina smrt je takođe ponovo pokrenula debate o budućnosti monarhije preko Tasmanskog mora u Australiji. Premijer Entoni Albanez, koji je ranije izrazio podršku republici, rekao je da njegova laburistička vlada neće tražiti referendum u svom prvom mandatu.